Mobiel bellen in Nederland is peperduur

markt_spelersOnderzoekers van de Europese Commissie signaleren gigantische prijsverschillen voor mobiel bellen binnen de EU. Mobiele bellers in de Europese Unie betalen voor dezelfde diensten sterk uiteenlopende prijzen. Het grootste prijsverschil zien ze optreden bij mobiele binnenlandse gesprekken: 774 procent verschil tussen Litouwen (het goedkoopste land) en Nederland (het duurste). Deze prijsverschillen, gemeten over het jaar 2011 (!), zijn volgens de Europese Commissie niet te verklaren door verschillen in kwaliteit, kosten van dienstverlening of koopkracht van de consument.

Gemiddelde kosten van één minuut mobiel bellen (in eurocenten)

Gemiddelde kosten van één minuut mobiel bellen (in eurocenten)

 

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Neelie Kroes:

‘Uit deze cijfers blijkt duidelijk dat de huidige 28 nationale telecommunicatiemarkten in Europa de consument niet de voordelen geven die een eengemaakte markt wel zou bieden. Het is voor de hele EU van het grootste belang dat we nu snel voor een echte eengemaakte markt zorgen en zo een onderling verbonden continent tot stand brengen.’

iPad

Voor andere categorieën basisgoederen en -diensten constateren de onderzoekers op de Europese eengemaakte markt veel kleinere prijsverschillen. Een liter melk kost bijvoorbeeld overal in de EU tussen 0,69 euro en 0,99 euro, een prijsverschil van 43 procent. Voor incidentele aankopen, bijvoorbeeld een iPad, is het prijsverschil maar 11 procent.

Een kanttekening is hier op zijn plaats. De cijfers waarmee de Europese Commissie schermt hebben betrekking op het jaar 2011, terwijl het zogenoemde Digital Agenda Scoreboard het jaartal 2012 heeft meegekregen. Op basis van die verouderde gegevens worden stevige conclusies getrokken die wel heel gemakkelijk worden geëxtrapoleerd naar de situatie anno 2013. Het lijkt er in dit specifieke geval op dat de eurocommissaris iets te kort door de bocht is gevlogen. Dit gevoel wordt nog eens versterkt doordat in het persbericht van de Europese Commissie consequent wordt gesproken van een maximaal prijsverschil van 774 procent in plaats van 'ruim 7 x duurder', waardoor sprake is van goedkoop effectbejag. Belangenvereniging BTG is uiteraard voorstander van zo laag mogelijke tarieven voor mobiele telefonie, maar vindt wel dat beslissingen op actuele onderzoeksgegevens moeten zijn gebaseerd.  Een transparante toelichting is ook geen overbodige luxe.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.