BREAKING NEWS: América Móvil biedt 2.40 euro per aandeel KPN

markt_spelersMiljardair Carlos Slim, eigenaar van América Móvil, heeft 2,40 euro per aandeel KPN geboden met als doel om heel KPN in te lijven, zo meldt het Mexicaanse telecomconcern in een persbericht. América Móvil, dat nu al bijna een minderheidsaandeel van 30 percent (29,77 procent) van KPN bezit, zou het bod op heel KPN gisteren officieel hebben uitgebracht.

Het aandeel KPN sloot gisteren op precies 2,00 euro. Er is dus sprake van een overnamepremie van 20 procent. Ten opzichte van de gemiddelde beurskoers van KPN, gemeten over de afgelopen dertig handelsdagen, bedraagt de overnamepremie zelfs 35,4 procent. Het Mexicaanse bedrijf zou door het meerderheidsaandeel een gezamenlijke strategie willen ontwikkelen en KPN willen gebruiken als bruggenhoofd voor de verovering van de rest van Europa. De synergievoordelen zouden voor het oprapen liggen. Als de overname doorgang vindt, komt er een abrupt einde aan de notering van het aandeel KPN op de Amsterdamse effectenbeurs. Het lot van KPN's topman Eelco Blok lijkt dan ook bezegeld. In een korte videoboodschap probeert Blok de onrust die heerst onder het KPN-personeel weg te nemen. Analisten verwachten dat de koers van KPN vandaag omhoog zal schieten. Inmiddels is het aandeel KPN aan het einde van de dag precies 16 procent hoger gesloten op 2,32 euro.

América Móvil zegde 29 juli jongstleden de samenwerking met KPN formeel op nadat KPN een deal had bereikt over de verkoop van de Duitse dochteronderneming E-Plus aan het Spaanse Telefónica SA. América Móvil investeerde vorig jaar al 4 miljard dollar door de deelneming in KPN te vergroten. América Móvil heeft ook een minderheidsbelang in het Oostenrijkse Telekom Austria AG.

América Móvil is marktleider op het gebied van telecommunicatiediensten in Latijns Amerika. Het concern had per 30 juni jongstleden meer dan 262 miljoen mobiele abonnementen afgesloten in de diverse Zuid-Amerikaanse landen.

Verliesaversie

Tot nog toe heeft Carlos Slim weinig plezier beleefd aan zijn deelneming in KPN. Ooit betaalde hij 8 euro per aandeel KPN. Het aandeel KPN sloot gisteren op exact 2,00 euro. Veel beleggers lijden aan het psychologische fenomeen dat bekend staat als risicoaversie. Beleggers met verliesafkeer laten het risico van een daling van de waarde van hun portefeuille veel zwaarder wegen dan de kans op een waardestijging van de portefeuille.

Empirische schattingen van onder andere Kahneman en Tversky laten zien dat verlies rond twee keer zo zwaar weegt als winst. Het begrip verliesaversie wordt in de behavioural finance gebruikt ter verklaring van het in de praktijk geconstateerde verschijnsel dat beleggers verliezende aandelen te lang vasthouden en winnende aandelen te snel verkopen. In het eerste geval vindt de belegger het moeilijk zijn verlies te accepteren, in het tweede geval weegt de kans op toekomstige winst onvoldoende zwaar. Dit wordt ook wel het certainty effect genoemd, het risico nemen bij verlies en het voor zekerheid gaan in winstsituaties. Verliesaversie leidt ertoe dat beleggers, zoals Carlos Slim, zich irrationeel gedragen en hun beslissingen niet op winstmaximalisatie baseren. Door het bod in contanten uit te brengen ziet Carlos Slim zich bovendien genoodzaakt extra financiering aan te trekken en doet hij daarmee concessies aan het prudente financieel beheer waar hij altijd zo prat op gaat.

KPN

KPN reageert formeel en zegt kennis te hebben genomen van het door América Móvil uitgebrachte bod. 'De raad van bestuur en de raad van commissarissen van Koninklijke KPN N.V. hebben kennisgenomen van het persbericht van América Móvil S.A.B. de C.V. waarin América Móvil het voornemen aankondigt om een openbaar bod uit te brengen in contanten op alle uitstaande gewone aandelen KPN, tegen een prijs van  2,40 euro per KPN aandeel. De raad van bestuur en raad van commissarissen van KPN zijn van tevoren op de hoogte gebracht en zullen het voorgenomen openbaar bod zorgvuldig in overweging nemen in overeenstemming met hun fiduciaire verplichtingen en hun verantwoordelijkheid voor de continuïteit van KPN en in het belang van alle stakeholders, inclusief alle aandeelhouders, en alle strategische opties beschikbaar voor KPN onderzoeken.'

KPN verwacht in de komende weken een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders bijeen te roepen met betrekking tot de verkoop van E-Plus aan Telefónica Deutschland. KPN zal zijn aandeelhouders en andere stakeholders op de hoogte houden van belangrijke ontwikkelingen en zal verdere mededelingen doen indien daartoe aanleiding is. América Móvil bestudeert momenteel volgens eigen zeggen de deal die KPN onlangs sloot met betrekking tot de verkoop van het Duits E-Plus aan het Spaanse Telefónica minutieus.

Intenties

Marcel Canoy, hoofdeconoom bij Ecorys, toonde zich een jaar geleden in zijn blog op Economisch Statistische Berichten al uiterst sceptisch als het gaat om de intenties van Carlos Slim:

'Ook ik kan niet in detail beoordelen hoe de welvaartswinsten uitpakken, maar op basis van de algemene en niet betwiste conclusies van de OESO heeft América Móvil werkelijk alle schijn tegen. Het bedrijf heeft Slim de rijkste man ter wereld gemaakt, hij heeft een quasi-monopolie in een land zonder regulering en zonder een werkend juridisch systeem. En de consumenten zouden hier flink van profiteren. Ik geloof niet in sprookjes. Deze man hebben ‘we’ nu in huis gehaald doordat América Móvil een kleine 30 procent van de aandelen van KPN in handen heeft gekregen. We weten inmiddels wat er gebeurt als er rapporten verschijnen die mensen als Slim onwelgevallig zijn. De Opta en de NMa (thans ACM) kunnen hun borst nat maken.'

De gevolgen van het overnamebod op KPN voor BTG-leden zullen op korte termijn waarschijnlijk gering zijn. Bij effectuering van de overname is er immers slechts sprake van een wijziging in de eigendomsverhoudingen binnen het Nederlandse telecomconcern. Op de langere termijn zullen er ongetwijfeld wel zaken gaan veranderen. Zo zullen contracten bij verlenging waarschijnlijk opnieuw tegen het licht worden gehouden. Pikant detail is nog wel dat zowel América Móvil als KPN een op zijn zachtst gezegd een moeizame relatie onderhouden met de respectievelijke nationale telecomtoezichthouders. KPN zou nog steeds onder verscherpt toezicht staan van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en América Móvil is fors op de vingers getikt door de Mexicaanse Federal Competition Commission (Comisión Federal de Competencia—CFC) vanwege monopolistische gedragingen van het voormalige Mexicaanse staatsbedrijf Telmex.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.