Nijmeegse chirurgen opereren met Google Glass

business_trendsOnlangs hebben chirurgen van het UMC St Radboud tijdens een kaakoperatie de Google Glass getest. Daarbij is onderzocht of beelden van de operatie door de ‘bril van de arts’ toegevoegde waarden hebben ten opzichte van beelden afkomstig van een traditionele vaste camera. Omdat je op het beeldscherm meekijkt vanuit het perspectief van de arts, bleek de kwaliteit van de beelden soms nog beter dan wanneer er direct over de schouder van de arts wordt meegekeken. 

Het REshape & Innovation Center van het UMC St Radboud test volgens eigen zeggen als eerste in Europa Google Glass op het gebied van de gezondheidszorg.

Google Glass biedt volgens het academische ziekenhuis verschillende kansen. Medisch studenten kunnen bijvoorbeeld makkelijker meekijken met de chirurg, opnames kunnen vanuit het perspectief van de chirurg worden gemaakt en een collega aan de andere kant van de wereld kan op grond van waarheidsgetrouwe beelden een goed advies geven. Ook is getest of tijdens een operatie protocollen of andere informatie opgevraagd kunnen worden.

Verbeterpunten

Tijdens deze eerste test zijn er ook enkele verbeterpunten bemerkt. Het afstellen van de camera kan nu wel zijdelings, maar zou ook van boven naar beneden moeten kunnen om precies bij de handen van de chirurg te filmen. Daarnaast zijn de beelden door de beweging van de drager soms wat schokkerig, wat met een zogenoemde stabilizer in de software opgelost zou kunnen worden, en blijken de felle lampen op de operatiekamer het beeld nadelig te beïnvloeden.

App

Het REshape Center is bezig met het maken van een app voor de bril, bedoeld voor gebruik in de zorg. Met deze app wil het REshape Center een aantal van deze zaken oplossen. Het UMC St Radboud gaat de mogelijkheden en beperkingen voor gebruik van de Google Glass in het ziekenhuis en daarbuiten verder verkennen, onder meer middels wetenschappelijk onderzoek. Ook wordt gekeken naar kosteneffectiviteit, veiligheid en inzet in bijvoorbeeld de thuiszorg door middel van het meekijken van een arts met de thuiszorgverpleegkundige. Het REshape & Innovation Center probeert techniek te vertalen naar toepassingen waarin de patiënt meer als partner optreedt. Lucien Engelen, directeur van dit centrum en tevens sinds 2011 verbonden aan de Singularity University/FutureMed in Silicon Valley (opgericht door onder andere Google en NASA), heeft de mogelijkheid deze bril te testen voor de gezondheidszorg en zo wellicht om te vormen tot een ‘Google Care Glass’.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.