Kaspersky Lab detecteert explosie aan nieuwe vormen van mobiele malware

business_trendsIn het tweede kwartaal van 2013 hebben onderzoekers van Kaspersky Lab in totaal 983.051.408 bedreigingen gedetecteerd en geneutraliseerd. Dit blijkt uit het IT Threat Evolution Report voor het tweede kwartaal van 2013.

De onderzoekers behandelen de meest prominente incidenten en trends op het gebied van ict-beveiliging en bevat statistische analyses en metingen van het huidige bedreigingslandschap.

Bitcoins

Volgens de onderzoekers vertegenwoordigde mobiele malware in het tweede kwartaal van 2013 de belangrijkste aanvalscategorie. Dit gold zowel voor de kwantiteit als complexiteit. Cybercriminelen ontwikkelen niet alleen meer malware die op mobiele platforms is gericht, maar verbeteren ook de functionaliteit en het gedrag van deze kwaadaardige programma’s. Naast mobiele malware lag hun focus sterk op technieken voor de illegale winning of diefstal van bitcoins. De waarde van deze digitale valuta steeg namelijk sterk in het tweede kwartaal van 2013.

Malware-statistieken

De volgende gegevens werden verkregen met behulp van het cloud-gebaseerde Kaspersky Security Network (KSN). Alle statistieken werden verzameld met de volledige toestemming van gebruikers die aan het KSN deelnamen.

 • De producten van Kaspersky Lab detecteerden en neutraliseerden in totaal 983.051.408 bedreigingen.
 • Aanvallen via internet: er werden 577.159.385 infecties voorkomen op het moment dat gebruikers toegang tot internetbronnen zochten.
 • Computerinfecties: er werden 400.604.327 kwaadaardige programma’s geblokkeerd toen ze toegang zochten tot de computers van gebruikers.
 • Mobiele malware: er werden 29.695 nieuwe malware-modificaties aan het detectiesysteem van Kaspersky Lab toegevoegd.

Explosie

Per 30 juni 2013 heeft Kaspersky Lab in totaal 100.386 modificaties van mobiele malware aan zijn detectiesysteem toegevoegd. Daarmee is sprake van een enorme toename ten opzichte van het einde van 2012 (46.445 modificaties).

20130819-094954.jpg

Modificaties

Hierbij dient volgens de onderzoekers te worden opgemerkt dat modificaties geen individuele detecties of afzonderlijke kwaadaardige programma’s omvatten. Het gaat om kwaadaardige code die door cybercriminelen wordt gebruikt om legitieme mobiele applicaties te infecteren. Een veel gebruikte methode is om legitieme apps te downloaden en ze te wijzigen door de code toe te voegen. Vervolgens verspreiden cybercriminelen de gewijzigde – en daarmee kwaadaardige – applicaties naar websites zoals app stores, waar ze door nietsvermoedende gebruikers kunnen worden gedownload.

In het volledige rapport wordt naast de statistieken voor het tweede kwartaal en de ontwikkeling van mobiele malware ook ingegaan op:

 1. mobiele malware op gedragscategorie
 2. ransomware voor Android
 3. bitcoins als stimulans voor de ondergrondse economie

Het detectiesysteem van Kaspersky Lab identificeert de kwaadaardige code die in de gewijzigde applicaties is ingevoegd met behulp van cloud-gebaseerde technologieën, heuristische technieken en virusdefinities. Hierdoor zijn de onderzoekers in staat om te bepalen welke applicaties een kwaadaardig karakter hebben en te voorkomen dat ze op het mobiele toestel van de gebruiker worden uitgevoerd.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.