América Móvil laat beleid KPN vooralsnog ongemoeid

markt_spelersAmérica Móvil is niet van plan het huidige beleid van de KPN-directie op het gebied van werkgelegenheid en investeringen te veranderen na de overname van het telecombedrijf. Dit bleek uit een kennismakingsgesprek met het Mexicaanse telecombedrijf, Abvakabo FNV en andere bonden. América Móvil (AMX) is zoals bekend voornemens een groot deel van de aandelen van KPN over te nemen.

De gespreksonderwerpen waren onder andere de werkgelegenheid bij KPN en de verkoop van de Duitse dochteronderneming E-Plus.

Joost van Herpen, bestuurder bij Abvakabo FNV:

'Het was een boeiend gesprek. AMX ziet de overname van KPN vooral als een synergievoordeel. De Mexicanen willen KPN gebruiken om te kunnen investeren in het telecomnet. Over de werkgelegenheid binnen KPN was de afgevaardigde van AMX duidelijk: Wij ondersteunen de uitgestippelde route van de raad van bestuur van KPN en zijn niet voornemens wijzigingen aan te brengen in de werkgelegenheid.'

Verkoop E-Plus

Afgelopen maandag maakte KPN bekend dat América Móvil voor verkoop van het Duitse dochterbedrijf E-Plus zal stemmen op de aandeelhoudersvergadering in oktober. Van Herpen is er blij mee. Na een lange zoektocht is er volgens hem eindelijk een geschikte koper gevonden voor E-Plus, waardoor de financiële positie van KPN flink zal verbeteren. De verkoop levert miljarden op wat KPN mogelijkheden biedt tot nieuwe investeringen. En dat is weer goed voor de Nederlandse werkgelegenheid, zolang de core-business van KPN door eigen mensen wordt uitgevoerd, zo praat Van Herpen zichzelf moed in.

Telecominfrastructuur

Naast een gesprek met América Móvil, wil Van Herpen op korte termijn ook graag samen met de medezeggenschapsraad van KPN in gesprek met de Nederlandse overheid om het over de telecominfrastructuur te hebben. In tegenstelling tot de energiebedrijven is in de telecomsector nooit een splitsing aangebracht tussen commerciële activiteiten en de netwerken. Deze laatste zijn volgens Van Herpen cruciaal voor het functioneren van de Nederlandse samenleving én voor onze veiligheid. De netwerken moeten in overheidshanden worden gebracht, zodat ze geen speelbal kunnen worden van commerciële afwegingen in het buitenland. Dat is wel het laatste waarop we in Nederland zitten te wachten, aldus Van Herpen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.