CBp: afgiftetarieven moeten dalen, maar niet zoveel als ACM wil

markt_spelersHet College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft op 27 augustus een voorlopige uitspraak gedaan inzake een besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM, waarin OPTA is opgegaan) om de afgiftetarieven te verlagen.

Aanbieders mogen vanaf 1 september voor het doorgeven van een gesprek naar een mobiel nummer 1,861 cent per minuut berekenen, tegen 2,4 cent nu. Voor gesprekken naar vaste lijnen daalt het tarief van 0,37 naar 0,302 cent per minuut. Deze tarieven gelden totdat het CBb uitspraak heeft gedaan in beroep. Dit wordt medio volgend jaar verwacht.

Wat wilde de ACM?

Begin deze maand publiceerde de ACM veel lagere tarieven: namelijk 1,019 cent voor mobiel en 0,108 voor vast. De toezichthouder past daarvoor een kostenmethode toe die de Europese Commissie aanbeveelt, onder meer omdat deze zou leiden tot bevordering van de interne markt.

De voorzieningenrechter heeft echter geoordeeld dat bij de vaststelling van de tarieven voorlopig gebruik gemaakt moet worden van een andere kostenmethode, omdat de ACM in dit stadium onvoldoende duidelijk heeft gemaakt dat haar kostenmethode de voorkeur verdient.

Over vaste en mobiele afgiftetarieven

Het afgiftetarief is de vergoeding die de aanbieder van een gebeld nummer in rekening brengt voor het gebruik van zijn netwerk aan de aanbieder van degene die belt. Bellers kunnen niet kiezen door welk netwerk een gesprek wordt afgewikkeld. Een aanbieder is in feite monopolist op het gebied van zijn afgiftetarieven, reden waarom de ACM de hoogte van deze tarieven vaststelt.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.