Vijandige overname neemt bizarre wending: América Móvil dreigt bod in te trekken

markt_spelersDe raad van commissarissen en de raad van bestuur van KPN zijn geïnformeerd door de Stichting Preferente Aandelen B KPN dat zij haar call optie op het nemen van preferente aandelen B in KPN heeft uitgeoefend.

De raad van commissarissen en de raad van bestuur van KPN constateren dat als gevolg daarvan er thans 4.258.098.272 preferente aandelen B bij de Stichting Preferente Aandelen B KPN zijn geplaatst.

De Stichting heeft aangegeven dat zij tot deze beslissing is gekomen om de belangen van KPN’s stakeholders veilig te stellen, aangezien América Móvil op 9 augustus een voorgenomen bod op de uitstaande aandelen KPN aankondigde zonder vooroverleg met KPN. De Stichting benadrukt dat zij positief staat tegenover de verkoop van E-Plus, het bezit van de preferente aandelen B van tijdelijke aard is en dat zij zich van tijd tot tijd zal beraden op de vraag wanneer intrekking van de preferente aandelen B moet plaatsvinden.

Conform de bestaande statuaire regeling is 25 procent van de nominale waarde gestort op de preferente aandelen B. Zolang deze preferente aandelen B uitstaan, geven deze preferente aandelen B recht op het uitbrengen van in totaal 4.258.098.272 stemmen in iedere (bijzondere) algemene vergadering van aandeelhouders van KPN.

De doelstelling van de Stichting Preferente Aandelen B KPN is het behartigen van de belangen van KPN en de met haar verbonden ondernemingen en alle daarbij betrokkenen.

Inmiddels dreigt América Móvil het vijandige bod op KPN in te trekken.

Net als bij een goede schaakpartij kan het eindspel dat nu wordt gespeeld door KPN en América Móvil wel enige tijd in beslag gaan nemen. De tegenstanders zijn aan elkaar gewaagd, met dien verstande dat Carlos Slim gewend is simultaan te schaken op meerdere schaakborden tegelijkertijd, terwijl Eelco Blok aan zijn eigen schaakbordje zit. De door KPN opgetrokken beschermingswal zal uiteindelijk wel worden geslecht, al dan niet door het Europese Hof van Justitie, zo schatten Europese mededingingsjuristen in. De jurisprudentie in Nederland met betrekking tot de houdbaarheid van beschermingsconstructies is door de jaren heen niet eenduidig geweest. De Ondernemingskamer en de Hoge Raad verschilden nogal eens van mening (zie in dit verband bijvoorbeeld ook een research paper van Nyenrode University over dit thema). Het is hier al eerder opgemerkt, voor BTG-leden verandert er op korte termijn niet zo veel, in dier voege dat de onzekerheid bij een van de belangrijke zakenpartners voort duurt en dat is betreurenswaardig.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.