Europese Commissie maakt zich sterk voor roamingvrijheid

markt_spelersAls het aan de Europese Commissie ligt zijn toeslagen voor inkomende telefoongesprekken tijdens reizen in de EU vanaf 1 juli 2014 niet meer toegestaan. Bedrijven kunnen of tariefplannen aanbieden die overal in de Europese Unie gelden (‘roam like at home’), waarbij de prijs wordt bepaald door de concurrentie op de binnenlandse markt, óf hun klanten de vrijheid geven om een andere roamingaanbieder met lagere tarieven te kiezen, waarbij zij geen nieuwe simkaart hoeven te kopen.

Het voorstel van de Europese Commissie bouwt voort op de roamingverordening van 2012 op grond waarvan aanbieders hun prijzen voor data uiterlijk in juli 2014 met 67 procent moeten verlagen.

Op de telecommarkt vinden al zesentwintig jaar hervormingen plaats, maar nog nooit zo ingrijpend als de Europese Commissie nu heeft voorgesteld. Wanneer dit wetgevingspakket dat Commissievoorzitter José Manuel Barroso in zijn State of the Union-toespraak voor 2013 heeft aangekondigd, wordt aangenomen, betaalt volgens de Europese Commissie de consument minder, hebben bedrijven minder last van administratieve rompslomp en krijgen zowel gebruikers als dienstverleners een groot aantal nieuwe rechten, zodat Europa op digitaal gebied weer wereldwijd toonaangevend kan worden.

Volgens commissievoorzitter José Manuel Barrroso zijn de voorstellen voor een Europese eengemaakte telecommarkt essentieel voor de strategische belangen van Europa en de economische vooruitgang. Hierbij heeft niet alleen de telecomsector zelf baat, maar ook de burgers, die ontevreden zijn dat zij geen volledige en eerlijke toegang hebben tot internet en mobiele diensten.

Vicevoorzitter Neelie Kroes, commissaris digitale agenda:

‘De wetgeving die vandaag wordt voorgesteld, is geweldig nieuws voor de toekomst van mobiele diensten en internet in Europa. De Europese Commissie zegt nee tegen roamingtoeslagen en ja tegen netneutraliteit, investeringen en nieuwe banen. Het verbeteren van de telecomsector gaat daarom niet meer alleen om die ene sector, maar ook om het ondersteunen van de duurzame ontwikkeling in alle sectoren.’

De telecomsector maakt volgens Kroes slechts 9 procent van de digitale economie in Europa uit, maar alle sectoren zijn in toenemende mate afhankelijk van connectiviteit om op wereldwijde schaal te kunnen concurreren en diensten te kunnen leveren. Mede dankzij verschillende hervormingen door de Europese Unie worden telecomdiensten in Europa anders geleverd, maar de sector ontplooit zijn activiteiten grotendeels nog steeds op achtentwintig afzonderlijke nationale markten. Er is geen enkel telecombedrijf dat in de hele EU actief is, en zowel aanbieders als klanten worden geconfronteerd met uiteenlopende tarieven en regels.

Machtiging

Er komt één machtiging om in alle achtentwintig lidstaten te werken in plaats van achtentwintig machtigingen. Er wordt een hoge drempel opgeworpen voor het reguleren van telecomdeelmarkten, waardoor het aantal gereguleerde markten moet afnemen. Tevens vindt verdere harmonisering plaats van de manier waarop aanbieders toegang kunnen huren tot netwerken die het eigendom van andere bedrijven zijn, zodat er concurrerende diensten kunnen worden aangeboden.

Toeslagen

Momenteel berekenen providers meestal een toeslag voor vaste en mobiele gesprekken die consumenten vanuit het eigen land naar andere EU-landen voeren. Door het voorstel van de Europese Commissie zouden bedrijven voor een vast gesprek binnen de EU niet meer mogen vragen dan voor een binnenlands gesprek. Mobiele gesprekken binnen de EU zouden niet duurder dan 0,19 euro per minuut (exclusief btw) mogen zijn. Door hun prijsbeleid kunnen bedrijven objectief gerechtvaardigde kosten terugverdienen, maar willekeurig munt slaan uit gesprekken binnen de EU is niet meer mogelijk.

Netneutraliteit

Inhoud op internet zou niet meer mogen worden geblokkeerd of afgeknepen, zodat gebruikers toegang hebben tot het volledige, open internet, ongeacht de kosten of snelheid van hun internetabonnement. Bedrijven kunnen hun klanten nog steeds zogenoemde gespecialiseerde diensten met gegarandeerde kwaliteit bieden (zoals IPTV, video on demand, toepassingen voor onder meer medische beeldvorming met hoge resolutie en virtuele operatiezalen alsmede bedrijfskritische, data-intensieve cloudtoepassingen), op voorwaarde dat dit geen invloed heeft op de internetsnelheden die aan andere klanten zijn beloofd. De consumenten krijgen het recht om te controleren of zij de internetsnelheden krijgen waarvoor zij hebben betaald en om hun contract te ontbinden als er niet aan deze verplichtingen is voldaan.

Begrijpelijke contracten

Er komen nieuwe rechten, zoals het recht op begrijpelijke contracten en informatie die beter te vergelijken is, meer rechten om over te stappen naar een andere aanbieder of een ander contract, het recht op een jaarcontract als de klant geen langere looptijd van het contract wil, het recht het contract te ontbinden als de beloofde internetsnelheden niet beschikbaar zijn, en het recht om e-mail naar een nieuw e-mailadres te laten doorsturen nadat de klant is overgestapt naar een andere internetprovider.

Spectrum

Door gecoördineerde toewijzing van spectrum krijgen Europeanen betere toegang tot 4G en WiFi. Mobiele aanbieders kunnen volgens het voorstel efficiëntere investeringsplannen ontwikkelen, ook op grensoverschrijdend vlak, dankzij de betere coördinatie van de tijdschema's, de tijdsduur en andere voorwaarden voor het toewijzen van spectrum. De bevoegdheid hiervoor blijft bij de lidstaten, waaraan ook de desbetreffende vergoedingen van mobiele aanbieders ten goede blijven komen. Het kader hiervoor wordt volgens de Europese Commissie coherenter. Door dit kader wordt verder de markt voor geavanceerde telecomapparatuur groter.

Investeerders

De aanbeveling over non-discriminatie en kostenmethodologieën is erop gericht de zekerheid voor investeerders te verbeteren, het niveau van hun investeringen te verhogen en verschillen tussen regelgevende instanties te verkleinen. Hiervoor moeten de kosten die gevestigde aanbieders berekenen om anderen toegang te geven tot hun bestaande kopernetwerken verder worden geharmoniseerd en gestabiliseerd. Verder moet worden gegarandeerd dat ‘toegangvragende partijen’ werkelijk gelijkwaardige toegang tot netwerken hebben. Als er op die manier voor concurrentiebeperkingen en non-discriminatie is gezorgd, zullen de prijzen voor wholesaletoegang tot breedband van de volgende generatie worden bepaald door de markt en niet door regelgevende instanties, zodat aanbieders minder last hebben van administratieve rompslomp.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.