Beveiliging van mobiele apparatuur steeds hoger op bestuursagenda

business_trendsDe beveiliging van mobiele apparaten krijgt bij bedrijven een steeds hogere prioriteit. Nu werknemers in toenemende mate hun mobiele telefoons niet alleen privé gebruiken, maar ook bedrijfsmatig inzetten, groeit bij de ondernemingen het besef dat het invoeren en verbeteren van de beveiliging van mobiele apparatuur steeds belangrijker wordt. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG.

Het blijkt dat een meerderheid van de bedrijven de beveiliging van mobiele apparatuur een hoge tot zeer hoge prioriteit toekent. Dit betekent met name dat de ondernemingen zich erop toeleggen om corporate content en andere bedrijfsgegevens die beschikbaar zijn op een mobile device beter te controleren, het beveiligingsbeleid van het bedrijf beter af te dwingen en te verdedigen tegen mobiele dreigingen.

Top mobile security concerns for it decision makers in North America and Europe

Top mobile security concerns for it decision makers in North America and Europe

 

Iets meer dan de helft van de bedrijven maakt zich ongerust over het afdwingen van het beleid voor acceptabel gebruik op mobiele apparaten, zoals bijvoorbeeld url-filtering en geaccepteerde consumenten-apps. Ruim 70 procent van de ondernemingen ziet het ontbreken van de mogelijkheid om de gegevens op een mobiel apparaat te kunnen beveiligen of te voorkomen dat informatie weglekt als een punt van zorg. Voor de mobiele providers en operators is er volgens de onderzoekers dus werk aan de winkel.

John Hermans, partner bij KPMG IT Advisory:

‘Nu veel ondernemingen afstappen van het feit dat binnen de organisatie alleen BlackBerry’s gebruikt mogen worden, vereist de beveiliging echter in toenemende mate maatwerkoplossingen. Dit maakt de beveiliging er niet gemakkelijker op.’

Flexibiliteit

Nu bedrijven in toenemende mate te maken hebben met werknemers die steeds meer flexibiliteit verlangen en hogere eisen stellen aan de technologie, integreren de ondernemingen mobiele toepassingen en applicaties steeds vaker in hun organisatie.

Beveiliging

Om aan de vraag naar meer flexibiliteit te voldoen, vragen steeds meer bedrijven hun werknemers om hun mobiele apparaat mee naar het werk te nemen. Deze ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat grote hoeveelheden nieuwe mobiele apparaten op het bedrijfsnetwerk terecht zijn gekomen. Het gevolg hiervan is dat de it-afdelingen van de bedrijven niet alleen belast worden met ontwikkeling en invoering van allerlei mobiele toepassingen in het kader van de bedrijfsvoering, maar ook met aanzienlijke uitdagingen op het gebied van beveiliging.

De ontwikkeling naar een steeds grotere mobiliteit wordt overigens ook in gang gezet door overheden en regelgevers die mobiele innovatie wereldwijd steeds meer bevorderen en de mobiele economie stimuleren. Het gevolg hiervan is volgens de onderzoekers dat de mobiele technologie in de nabije toekomst steeds betrouwbaarder en beter beschikbaar zal worden.

Content

Uit het onderzoek van KPMG blijkt een meerderheid van de bedrijven zich met name zorgen maakt over de grote verschillen die er tussen de verschillende mobiele platforms bestaan als het gaat om de beveiliging. Daarnaast vormt het gebrek aan scheiding tussen bedrijfsmatige en consumenten gerelateerde content en data een punt van zorg.

Beveiligingsdiensten

Voor mobiele providers en operators betekent de groei van het mobiele dataverkeer dat zij zich moeten gaan onderscheiden om op de lange termijn te kunnen blijven overleven. Naast het leveren van dataverkeer zullen zij veel meer moeten gaan richten op het leveren van consumentspecifieke beveiligingsdiensten. Nu veel consumenten steeds vaker bankieren en winkelen met hun mobiele apparaat, worden identiteitsbeveiliging en de veiligheid van transacties steeds belangrijker.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.