EU-parlement wil Europese internetcloud voor data

markt_spelersEuropa moet een eigen internetcloud ontwikkelen voor het opslaan van data. Dat stelde een commissie van het Europees Parlement vandaag. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is dit de enige manier om gegevens te beschermen tegen Amerikaanse ‘datagraaierij’ en tegen misbruik door criminelen.

Een cloud (wolk) is een netwerk van servers. Een gebruiker weet niet waar zijn gegevens zijn opgeslagen. In deze Europese cloud zouden Europese overheden, particulieren en bedrijven, zoals banken en verzekeraars, online data kunnen opslaan.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini:

 ‘Het Europarlement wil duidelijke grenzen stellen aan de datagraaierij. Dat is een belangrijke eerste stap.’

Het Europees parlement maakt zich vooral zorgen over de veiligheid van persoonsgegevens en andere gevoelige informatie die in de cloud worden opgeslagen. Die zorg werd nog groter door de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de mate waarin Amerikaanse en andere veiligheidsdiensten gegevens in de cloud aftappen, stelt Sargentini. Er is volgens haar geen enkel excuus voor het afluisteren van de hele online wereldbevolking. Het is schadelijk voor de democratie en de rechtsstaat. Ook de belangen van onze bedrijven zijn in het geding door bedrijfsspionage.

Voorstellen

Sargentini doet in haar rapport een aantal concrete voorstellen om ongewenste toegang tot Europese gegevens te beperken.

 1. In de eerste plaats zouden Europese overheden zoveel mogelijk gebruik moeten gaan maken van Europese cloudaanbieders.
 2. In de tweede plaats moet het gebruik van opensourcesoftware worden gestimuleerd, zodat er geen geheime achterdeurtjes in software gebouwd kunnen worden.
 3. Tenslotte stelt het rapport voor om de overdracht van persoonlijke gegevens aan buitenlandse overheden expliciet te verbieden voor organisaties in Europa.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.