Nederlandse organisaties lopen achter met implementatie IPv6

business_trendsSURFnet introduceert een praktische business case waarmee organisaties hun it-infrastructuur stapsgewijs kunnen migreren naar het IPv6-protocol. Het document is beschikbaar voor iedereen via de website van SURFnet. De website bevat tevens een uitgebreide handleiding om te komen tot een IPv6-nummerplan waarmee het (instellings)netwerk direct ingericht kan worden voor gebruik van IPv6. 

De praktische business case gaat in op argumenten om over te stappen, biedt inzicht in de risico’s die komen kijken bij de implementatie van het protocol en biedt vervolgens een heldere aanpak om in een viertal fasen de transitie naar IPv6 succesvol in te zetten en af te ronden. SURFnet stelt tevens een vernieuwde handleiding voor een IPv6-nummerplan beschikbaar die gebruikt kan worden om de beschikbare IP-adressen op een zinvolle en structurele manier toe te wijzen.

Implementatie

Implementatieschema

 

Alexander van den Hil, product manager bij SURFnet:

‘IPv6 is here to stay en zal in rap tempo het protocol worden waarmee we wereldwijd met elkaar zullen communiceren. Niet alleen de onderwijs- en onderzoeksinstellingen die wij bedienen moeten de nodige maatregelen nemen, elke organisatie in Nederland zal hiermee aan de slag moeten. We verwachten dat in 2017 een aanzienlijk deel van het Europese internetverkeer op basis van IPv6 uitgewisseld zal worden. De realiteit is dat nog maar een zeer klein deel van de organisaties in Nederland over is op het nieuwe protocol, waardoor veel organisaties straks geen toegang hebben tot al het internetverkeer. SURFnet heeft veel kennis en ervaring in huis op het gebied van het IPv6-protocol en we delen die graag zodat Nederland voorop blijft lopen op het gebied van ict, netwerken en connectiviteit.’

Standaard

De IPv4-adressen die wereldwijd beschikbaar zijn, zijn vrijwel op. Eind 2012 is RIPE, dat verantwoordelijk is voor de uitgifte van IP-adressen in Europa, begonnen met het uitdelen van de laatste IPv4-adressen. Er zijn steeds meer IP-adressen nodig omdat een sterk groeiend aantal apparaten gekoppeld wordt aan internet en het gebruik van internet nog steeds exponentieel stijgt. De IPv6-standaard is wereldwijd het antwoord op de groeiende vraag naar connectiviteit omdat daarmee miljarden extra IP-adressen beschikbaar komen. Het IPv6-protocol verschilt echter van het IPv4-protocol en apparatuur die ingesteld is op IPv4 kan niet goed communiceren met IPv6-apparaten. Omdat IPv6 de standaard gaat worden en steeds vaker wordt gebruikt zullen alle organisaties om moeten naar IPv6.

Scan

Om IPv6 in te voeren, is het volgens SURFnet belangrijk te weten in hoeverre het netwerk al voorbereid is op IPv6. Welke apparatuur is aanwezig en in hoeverre ondersteunt deze IPv6? Daartoe is een inventarisatie van de huidige situatie nodig in de vorm van een IPv6-scan. Daarin wordt per element of groep van elementen van iedere leverancier gekeken of IPv6 ondersteund wordt en in welke mate.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.