SP-Kamerlid Ronald van Raak wil KPN opkopen

markt_spelersDe Socialistische Partij wil dat de Tweede Kamer niet langer gebruik maakt van telecombedrijf Vodafone voor de telefoondiensten, omdat het bedrijf gegevens uit telefoongesprekken zou doorspelen aan buitenlandse geheime diensten. SP-Kamerlid Ronald van Raak: ‘Het zou een reden kunnen zijn om te zeggen: moeten we KPN niet kopen’, zo draafde hij vanochtend door op BNR Nieuwsradio.

Tweede Kamerlid Ronald van Raak is er niet zeker van dat de informatie die via de telefoon wordt gewisseld veilig is. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken meldde eerder dat Vodafone 'gegevens alleen na formeel verzoek daartoe binnen de kaders van Nederlandse wet- en regelgeving aan Nederlandse opsporings- en veiligheidsdiensten verstrekt'. Volgens Van Raak is dat onvoldoende informatie om te kunnen bepalen of de Tweede Kamerleden worden afgeluisterd. Hij wil dat de Nederlandse inlichtingendiensten op onderzoek uitgaan en de Kamer informeren over de risico's van het gebruikmaken van de diensten van Vodafone.

Ronald van Raak:

‘Eigenlijk zijn alle providers die in Groot-Brittannië of de Verenigde Staten zijn gevestigd onveilig. KPN zou in Nederlandse handen moeten blijven. Je ziet nu hoe belangrijk het is om een eigen provider te hebben.’

Vodafone Nederland verstrekt volgens eigen zeggen alleen gegevens aan Nederlandse opsporings-, inlichtingen- of veiligheidsdiensten en alleen als het bedrijf daarvoor een formeel verzoek binnen de kaders van Nederlandse wet- en regelgeving heeft ontvangen.

Tapbevel

Net zoals elke andere telecomoperator die actief is in Nederland, is Vodafone Nederland op grond van hoofdstuk 13 van de Telecommunicatiewet verplicht mee te werken aan een tapbevel of een vordering om gegevens te verstrekken door een Nederlandse opsporings-, inlichtingen- of veiligheidsdienst. Niet meewerken aan een tapbevel of een vordering of het verstrekken van gegevens zonder bevel of vordering is een strafbaar feit. Het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische zaken houdt toezicht op de naleving van hoofdstuk 13 van de Telecommunicatiewet. Het is volgens Vodafone mogelijk dat de Nederlandse bevoegde instanties het bedrijf verzoeken om gegevens te leveren die bedoeld zijn voor buitenlands strafrechtelijk onderzoek of voor buitenlandse opsporings-, inlichtingen- of veiligheidsdiensten. Dat gebeurt op basis van een internationaal rechtshulpverzoek. Alle Nederlandse telecomoperators moeten aan zo’n verzoek voldoen. Het feit dat de Nederlandse telecomoperators moeten meewerken aan dergelijke verzoeken is volgens Vodafone een bewuste keuze van het Nederlandse parlement. Het toezicht op de rechtmatigheid van de activiteiten van de diensten is een verantwoordelijkheid van de bevoegde overheidsinstanties, de rechter-commissaris en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). De democratische controle hierop is een verantwoordelijkheid van het parlement.

Schriftelijke vragen

Het lid Van Raak (SP) stelde de volgende schriftelijke vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het afluisteren van Kamerleden (ingezonden 6 augustus 2013).

 1. Weet u dat leden van de Tweede Kamer gebruikmaken van telecombedrijf Vodafone?
 2. Is het waar dat de geheime diensten van Groot-Brittannië en van de Verenigde Staten via Vodafone op enigerlei wijze toegang hebben tot de telefoons van leden van de Tweede Kamer?
 3. Kan de Tweede Kamer nog veilig gebruikmaken van de diensten van Vodafone, zonder het gevaar te lopen dat informatie wordt doorgespeeld naar buitenlandse geheime diensten?
 4. Hoe gaat u verzekeren dat Vodafone informatie van telefoongesprekken van Nederlandse kamerleden niet doorspeelt aan buitenlandse geheime diensten?
 5. Wanneer gaat u eindelijk opheldering vragen bij de regering van de Verenigde Staten over het massaal afluisteren van Nederlandse burgers?

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.