Extra controles voor bedrijven die veel graafschade veroorzaken

markt_spelersDertig bedrijven die relatief veel schade veroorzaken bij hun graafwerkzaamheden, worden de komende periode extra gecontroleerd door Agentschap Telecom. Het gaat om bedrijven die in 2012 bij elke zeven graafbewegingen minimaal één keer een schade veroorzaakt hebben aan kabels of leidingen in de grond. Agentschap Telecom verwacht met deze gerichte controles de graafschades in Nederland te verminderen.

In 2012 zijn er 37.400 schades gemeld die zijn ontstaan tijdens graafwerkzaamheden. Dat is ruim 7 procent meer dan in 2011. Door die graafschades ontstaat er grote overlast of zelfs gevaarlijke situaties. Stroom, ict, water en gas kunnen uitvallen, en soms moeten complete straten worden ontruimd vanwege een gaslek. Agentschap Telecom houdt in Nederland toezicht op alle bedrijven die in de graafketen actief zijn. Door de stijging van de graafschades richt het agentschap zich de komende periode vooral op de dertig relatief grootste veroorzakers van graafschade.

Voorwaarden

Voordat een machine in de ondergrond mag werken, moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Zo moet altijd vooraf een melding zijn gedaan van de werkzaamheden bij het Kadaster èn moet altijd de gebiedsinformatie op de graaflocatie aanwezig zijn waarop de ligging van de kabels en leidingen is aangegeven. De kabels moeten daarnaast worden opgezocht door het graven van een proefsleuf of met moderne technieken zoals een radar.
Agentschap Telecom controleert tijdens de controles bij de dertig grootste veroorzakers van graafschade, of deze bedrijven voldoen aan de eisen. Ook worden de onderliggende contracten onderzocht om na te gaan of de opdracht zorgvuldig is verstrekt en alle betrokken partijen hun rol in het graafproces goed uitvoeren. Tevens helpt het agentschap de bedrijven te zorgen dat het proces van zorgvuldig graven beter wordt nageleefd. De controles kunnen leiden tot boetes. Deze kunnen oplopen tot 250.000 euro, afhankelijk van de overtreding en omvang van het bedrijf.

Essentiële diensten

De Nederlandse bodem zit zo vol met kabels en leidingen dat graafschade nooit helemaal te voorkomen is. Gemiddeld levert één op de tien graafbewegingen nu een schade op, recent is door de sector zelf als norm gesteld dat één op de twintig haalbaar moet zijn, of te wel een halvering. Het agentschap verwacht dat deze norm een goed middel is voor de betrokken partijen om elkaar aan te spreken hoe dit doel wordt bereikt. Met het terugdringen van het aantal graafschades versterkt Agentschap Telecom de leveringszekerheid en veiligheid van essentiële diensten in de maatschappij, zoals gas, water, elektriciteit en telecommunicatie. Bovendien worden zeer veel directe- en indirecte kosten bespaard. De extra controles worden uitgevoerd tussen juli en december 2013. In 2014 blijven deze dertig bedrijven in beeld totdat duidelijk is of de bedrijven het maximale hebben gedaan om het aantal schades terug te dringen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.