Programma BTG combidag is definitief rond

AgendaDe eerstvolgende combidag organiseert belangenvereniging BTG exclusief voor haar leden volgende week dinsdag 8 oktober aanstaande in het Utrechtse Geldmuseum vanaf 10.00 uur. Noteer de datum in je agenda en meld je hier aan. Inmiddels hebben meer dan 100 BTG-leden zich aangemeld. Er is nog een zeer beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij, want vol is echt vol. 

De openingsspeech zal worden verzorgd door Ed Achterberg, ceo en eigenaar Telecompaper, die de belangrijkste trends in de mobiele telefoniemarkt zal schetsen. Eric Smit, oprichter van Follow The Money, zal de combidag afsluiten. In zijn keynote zal hij onder meer ingaan op de wereld van het grote geld. Telecomproviders KPN, Tele2 en Truphone zullen eveneens bijdragen leveren aan het middagprogramma.

 

Munt

Programma

Zoals gebruikelijk starten we met de algemene ledenvergadering. De vergaderstukken zullen van tevoren ter beschikking worden gesteld in het bekende, afgeschermde ledengedeelte van de website van BTG (inloggen is vereist). ’s Middags zullen we vanaf 13.00 uur enkele keynotes en workshops organiseren. We sluiten af met een scherpe slotspeech en een netwerkborrel. Je kunt je nu nog digitaal aanmelden voor de BTG combidag van 8 oktober aanstaande.

9.30 uur                Ontvangst en registratie

10.00 uur               Algemene ledenvergadering

12.00 uur               Broodjeslunch

13.00 uur               Opening combidag: Richard den Uijl, directeur BTG

13.10 uur               Keynote: Ed Achterberg, ceo en eigenaar TelecompaperEdAchterberg

Onder het motto ‘telefonie is als sambal bij de Chinees, je krijgt het er gratis bij’, geeft Ed Achterberg een overzicht van de belangrijkste trends in de mobiele telefoniemarkt. Hij stipt hierbij de volgende thema’s aan:

 • wie verdient er überhaupt nog geld in de telecomketen?
 • welke mobiele providers zullen uiteindelijk overleven?
 • hoe kunnen grootzakelijke telecom- en it-gebruikers profiteren van de toegenomen concurrentie?
 • wat betekent de uitrol van 4-G voor de proposities die mobiele providers aanbieden aan grootzakelijke klanten?
 • wat is de impact van de Europese Roaming Regulation (decoupling)?

13.40 uur               In dialoog met Erik Hoving, group chief technology officer, KPN895aa863-61c8-48eb-9d5b-9800fd814a5f_Eric-Hoving-web

Erik Hoving gaat in op het innoverend vermogen van de telecommunicatie-industrie. Wordt het geld wel op de  juiste manier ingezet? Trends en evoluties volgen elkaar pijlsnel op. Hoe speelt een bedrijf als KPN daarop in? Erik geeft een aantal inzichten en discussieert graag met het aanwezige publiek.

 • Hoving (Eindhoven, 1963) omschrijft KPN als ‘een mooi Nederlands bedrijf in een zeer relevante industrie waarin de komende jaren ontzettend veel gaat gebeuren.’
 • Hij studeerde aan de universiteiten van Delft en Rotterdam, begon zijn carrière eind jaren tachtig bij AT&T NSI en switchte drie jaar later naar consultancybedrijf Arthur D. Little waar hij tien jaar werkte. Hoving vervolgde zijn loopbaan bij Monitor Group en werd vervolgens ceo bij telecombedrijf Zenitel in Brussel. In 2008 maakte hij de overstap naar KPN als chief technology officer en ceo NetCo bij KPN Mobile International.
 • De nieuwe KPN-strategie 2011-2015 ziet Hoving als een kans voor KPN om dichter bij de samenleving te komen. ‘We zouden minder technocratisch en met meer emotie de markt moeten benaderen. In onze besluitvorming moeten we dichter bij de werkelijkheid staan.’ Met zijn nieuwe afdeling wil hij er de komende jaren voor zorgen dat KPN zich meer op de lange termijn gaat richten. ‘Niet alleen naar de korte termijn kijken. Eerst de juiste opties in kaart brengen en dan pas kiezen. Voor onze klanten en de maatschappij moeten we onze relevantie vergroten. If you want to choose, you need options, is zijn lijfspreuk.

 

14.10 uur               Pauze

14.40 uur               Keynote Bob Bunnik, directeur strategie & business development Tele2 NederlandBobBunnik0878

Tele2 is al jarenlang een belangrijke aanbieder van vaste diensten op de zakelijke markt. Deze portfolio wordt nu uitgebreid met een nationaal dekkend mobiel 4G-netwerk. Directeur strategie Bob Bunnik deelt de visie van Tele2 met de BTG-leden en gaat in op de ontwikkelingen in de zakelijke markt en de manier waarop de telecomaanbieder hierop inspeelt. Concreet gaat hij in op:

 • de evolutie van de zakelijke markt
 • '4G-only', de basis bij Tele2, implicaties en voordelen
 • de vraag in hoeverre deze innovatie relevant is voor grootzakelijke gebruikers
 • het voordeel van convergentie

 

15.00 uur               Workshop 1: mens & talent, drijfveren gebruiken voor betere gesprekken, door Arend-Jan Majoor, FrismakersArendjan

Is geld jouw drijfveer of ben je meer intrinsiek gemotiveerd? Datgene wat iemand drijft bepaalt zijn motivatie om dingen wel of niet te doen en de wijze waarop iemand communiceert. Het is daarom goed om te weten welke verschillende drijfveren bij jou passen en bij mensen met wie je regelmatig contact hebt. Verbeter hiermee je gesprekken in sales, inkoop en met directe collega's.

In deze workshop leer je snel en gemakkelijk drijfveren toepassen. Drijfveren worden aangegeven in kleuren:

 • geel: is de drijfveer die wil analyseren, begrijpen en doorgronden
 • groen: is de drijfveer die mensen en sociale contacten voorop stelt
 • oranje: is de drijfveer die vooruitgang, resultaten en prestaties wil laten zien
 • blauw: is de drijfveer die zekerheid en duidelijkheid wil creëren
 • rood: is de drijfveer die staat voor durf, tempo en kracht
 • paars: is de drijfveer die veiligheid en thuisgevoel zoekt

In deze workshop leert Arend-Jan Majoor je de drijfveren toe te passen voor jezelf en in de communicatie met anderen. Bijvoorbeeld bij gesprekken met leveranciers, MT-overleg, projectplanbesprekingen of één op één meetings. Wordt effectiever in je communicatie en vind sneller de win-win met je gesprekspartners.

 

15.30 uur               Workshop 2: markt & spelers,  door Rob van Velzen, managing director TruphoneRob

Rob van Velzen, managing director Truphone, legt in deze workshop uit waarom het niet meer nodig is voor internationale zakenreizigers om met meerdere mobieltjes in het buitenland rond te lopen.

Truphone, een internationale telecomaanbieder, is eind april van dit jaar officieel live gegaan in Nederland. Met een speciale sim kunnen klanten in Nederland, UK, USA, Australië, Hong Kong, Duitsland, Spanje en Polen bellen, sms’en en internetten tegen lokale tarieven. Dit aantal landen zal naar verwachting over ongeveer een jaar verdubbeld zijn. In alle overige landen kan men van deze diensten gebruikmaken tegen lage roamingtarieven. Zakelijke gebruikers kunnen hiermee tot 85 procent op hun telefoonkosten besparen.

In tegenstelling tot andere Nederlandse operators biedt Truphone-klanten de mogelijkheid om meerdere, lokale, mobiele nummers op een sim-kaart te zetten, één voor elk land waar de diensten beschikbaar zijn. Truphone-klanten bellen in die landen tegen lokale tarieven. Wanneer vanuit het thuisland gebeld wordt naar iemand met een Truphone-sim – op een mobiel nummer met dezelfde landcode als de beller gebruikt - is het gesprek zelfs gratis. Bovendien is er slechts één voice-mailbox per gebruiker en één factuur per bedrijf nodig. Een bedrijf kan tevens gedeelde bundels kopen voor werknemers in verschillende landen.

Truphone is opgericht in 2006 en heeft het hoofdkantoor in Londen gevestigd en inmiddels vestigingen in tien landen. De onderneming verwierf onder meer funding via het investeringsvehikel Minden van de Russische investeerder en miljardair Roman Abramovich.

Rob van Velzen geeft in de workshop onder meer antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe kunnen mijn medewerkers in het buitenland doorwerken met hun mobiel zonder een bill shock te veroorzaken?
 • Hoe bereik ik een hoge productiviteit, een optimale dekking en een goede geluidskwaliteit voor medewerkers die vaak in het buitenland actief zijn?
 • Hoe kan ik profiteren van de VoIP-service waarbij zowel WiFi als gsm zijn te gebruiken voor mobiele telefoongesprekken?

 

16.00 uur               Workshop 3: business & trends: het belang van MNCs in het kader van M2M door Bart Schutte tmadiner03 - gecomprimeerd

 • Zakelijke gebruikers worden steeds vaker geconfronteerd met financiële drempels bij het overstappen naar een andere telecomaanbieder. Dit speelt met name voor zakelijke gebruikers van grootschalige M2M-toepassingen. Aan de desbetreffende hardware zijn zogenoemde IMSI-nummers fysiek gekoppeld waardoor een eventuele, al dan niet tijdelijke, overstap door een gebruiker van een grootschalige M2M-toepassing naar een ander mobiel netwerk voor deze gebruiker daarom relatief kostbaar is.
 • De omvang van het probleem is lastig te kwantificeren. Logica (2010) en OECD (2012) geven als indicatie voor de kosten van het wisselen van simkaarten voor een M2M-gebruiker meer dan een miljoen euro voor 10.000 telefonie- en 10.000 M2M simkaarten. Als 5 procent van de M2M-gebruikers in een jaar wil overstappen zouden de totale potentiële kosten liggen op 50 tot 70 miljoen euro per jaar.
 • Naast dit kostenaspect spelen er, samenhangend met de aard van veel M2M-toepassingen, toenemende commerciële en publieke belangen bij de kwaliteit, betrouwbaarheid en continuïteit van M2M-communicatie. Een voorbeeld is draadloze communicatie met slimme energiemeters.
 • Economische Zaken wil daarom het gebruik van IMSI-nummers onafhankelijker maken van het beheer van openbare draadloze netwerken, zodanig dat de desbetreffende eindgebruikers de MNCs en daarmee ook de simkaarten zelf kunnen beheren. Deze oplossing kan worden gevonden in het kader van het IMSI-nummerplan.

Welke rol kan belangenbehartiger BTG spelen in dit complexe, technische krachtenveld? Bart Schutte licht de rol van BTG als 'trusted third party' toe.

 

16.45 uur               Keynote: Eric Smit, Follow the moneySmit

Eric Smit is onderzoeksjournalist, auteur van de boeken De Broncode en Nina, de onweerstaanbare opkomst van een powerlady en oprichter van multimediaal platform voor onderzoeksjournalistiek Follow The Money. Smit zal in zijn keynote onder meer ingaan op de moraliteit en integriteit in het zakenleven, de wereld van het grote geld (denk aan Carlos Slim) en de rol van vitale en vindingrijke ondernemers in onze economie.

 • Eric Smit zal in zijn speech in sneltreinvaart door de spannende verhalen vliegen die hij de afgelopen jaren in boekvorm deed uitkomen. De belangrijkste gebeurtenissen in beide boeken deden zich voor toen de werelden van de telecom en het internet nog oneindige groei en megawinsten beloofden.
 • In De broncode is een hoofdrol weggelegd voor een van de bekendste Nederlandse personen uit de ict van de jaren negentig en nul: Roel Pieper. Pieper maakte carrière in de Silicon Valley en keerde eind 1998 terug naar Nederland waar hij als een held werd binnengehaald. Hij kwam in de raad van bestuur van elektronicaconcern Philips, maar al snel bleek dat hij niet helemaal het geschikte type was voor een grote, logge organisatie. Liever hield hij zich bezig met een uitvinding waarmee hij de wereld kon veroveren.
 • In dezelfde periode deed ook een ander persoon van zich spreken: Nina Brink. Zij ging als oprichter en topvrouw van het internetbedrijf World Online op voortvarende wijze de concurrentie aan met onder andere KPN. Brink wilde destijds met haar bedrijf een speler van wereldformaat worden. Dat mondde op 17 maart 2000 uit in de op een na grootste beursgang in Nederland aller tijden, die vooral de geschiedenis in ging als de meest geruchtmakende.
 • De grootste beursgang staat echter nog steeds op naam van KPN, het bedrijf dat sinds enige tijd door de Mexicaanse wereldveroveraar Carlos Slim wordt belaagd. Wat heeft iemand nodig om een bedrijf tot wereldspeler te laten uitgroeien en wat zijn de gelijkenissen tussen Pieper, Brink en Slim? Eric Smit zoekt samen met BTG-leden naar het antwoord op deze intrigerende vraag.

17.15 uur             Afsluiting en netwerkborrel (inclusief hapjes)

18.30 uur             Einde

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.