Onderzoek telecomkartel bijna afgerond

markt_spelersDe mededingingsautoriteit ACM verwacht nog deze maand haar onderzoek naar kartelafspraken in de telecomsector af te ronden. Dit zegt de topman van de organisatie, Chris Fonteijn in het Financieele Dagblad.

De voorloper van de Autoriteit Consument & Markt, de NMa, viel eind 2011 binnen bij KPN, Vodafone en T-Mobile na meldingen over samenspanning tussen deze drie aanbieders van mobiele telefonie (zie onderstaande uitzending van Nieuwsuur 6 december 2011).

Voormalig PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel bracht het balletje aan het rollen met verklaringen van twee (voormalige) directeuren van telecombedrijven. Die stelden dat KPN, Vodafone en T-Mobile jarenlang afspraken hebben gemaakt om het overstappen van klanten te ontmoedigen. Dit zou zijn gebeurd op telecomcongressen en via steeds wisselende prepaid-telefoons. De invallen brachten de telecomsector sterk in beroering. De ACM heeft tot dusver nooit iets willen loslaten over de voortgang van het onderzoek. Fonteijn zegt nu dat de resultaten 'zeer snel' naar buiten zullen komen. 'Nog deze maand', aldus de bestuursvoorzitter.

Kritiek

Er is kritiek op de ACM dat kartelonderzoeken soms heel lang duren. 'Dat vind ik in mijn hart ook', zo zegt Fonteijn. 'Maar de mededingingswereld is zodanig gejuridiseerd. Als je ziet aan wat voor eisen wij moeten voldoen om een zaak droog te houden. Feitenonderzoek, economisch onderzoek, econometrisch onderzoek, juridische onderbouwing. Er is altijd iets wat je nog verder had kunnen onderzoeken. Dat draagt bij aan de lange duur.'

'Fonteijn zei dat er bij het telecomonderzoek een halfjaar geleden nog iemand binnenkwam 'die zei: ik heb de gouden tip'. 'Dan zitten we diezelfde avond bij zo iemand te praten. Er gebeuren tijdens het onderzoek dus ook dingen waar je wat mee moet. Maar ik zou het ook liever in minder dan twee jaar doen.'

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter ACM:

'De mededingingswereld is zodanig gejuridiseerd. Als je ziet aan wat voor eisen wij moeten voldoen om een zaak droog te houden. Feitenonderzoek, economisch onderzoek, econometrisch onderzoek, juridische onderbouwing.'

Boetes

De ACM-topman wil niet vooruitlopen op de conclusies. De NMa deed in 2001 ook invallen bij de telecomsector, nadat zij hadden samengespannen bij het verlagen van vergoedingen aan telecomwinkels. Dit leidde tot een recordboete van in totaal 88 miljoen euro. Na een lang juridisch gevecht werd deze boete teruggebracht naar 16 miljoen euro. KPN, Vodafone en T-Mobile moesten dit bedrag ophoesten.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.