Snelle opmars Samsung op de zakelijke markt voor smartphones

business_trendsNa de consumentenmarkt is nu ook op de markt voor zakelijke smartphones de ommekeer in gebruikte merken duidelijk zichtbaar. Ruim een derde van de zakelijke smartphones die momenteel in gebruik zijn bij Nederlandse commerciële en publieke instellingen betreft een iPhone. Een jaar geleden was dat nog een kleine 28 procent. Samsung manifesteert zich steeds nadrukkelijker als een geduchte concurrent op de zakelijke markt. Dit blijkt uit circa 1.600 interviews die Computer Profile uitvoerde onder Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers.

In september 2011 bedroeg het aandeel Samsung smartphones een kleine 2 procent van het totaal. In twaalf maanden tijd heeft Samsung dit voor de Nederlandse zakelijke markt, onder aanvoering van de Galaxy S modellen, weten uit te breiden tot een aandeel van 14 procent. Samsung heeft deze groeiende lijn vast weten te houden en in 2013 noteert Samsung een aandeel van 18 procent.

Blackberry

Meest gebruikte zakelijke smartphones

Meest gebruikte zakelijke smartphones

Het zal BTG-leden niet verrassen dat Blackberry het voornaamste slachtoffer is van de opmars van Apple en Samsung. In de periode van september 2011 tot september 2012 zag RIM het aandeel smartphones bij bedrijfsvestigingen (met 50 of meer werknemers) teruglopen van circa 42 procent in 2011 naar 29 procent in 2012. In dezelfde periode in 2013 wordt er nog maar een aandeel van 19 procent gemeten. Ook de andere voormalige grootmacht op het gebied van mobiele telefoons, het Finse Nokia, verloor terrein in de afgelopen twaalf  maanden. Zij zagen hun aandeel verder dalen van 11 naar 7 procent. Daarnaast heeft HTC de afgelopen twaalf maanden haar aandeel niet weten vast weten te houden, zij daalde van 21 procent in 2012 naar 14 procent in 2013. Opvallend aangezien in 2012 het marktaandeel van HTC nog consolideerde.

Trend

Naast de snelle opkomst van een aantal specifieke spelers is volgens de onderzoekers nog een andere trend zichtbaar. Er is een duidelijke opkomst te zien in het gebruik van smartphones in het bedrijfsleven. Waar in voorgaande jaren nog veel reguliere telefoons in gebruik waren voor zakelijke klanten, wordt steeds meer de overstap gemaakt naar smartphones. Android is vooralsnog winnaar in strijd met Windows Phone 7.

De strijd om de smartphone-markt wordt voor een groot deel geleverd door het ter beschikking stellen van interessante apps en de platforms waarop deze draaien. Voor Blackberry en de iPhone geldt natuurlijk dat het aandeel van het merkeigen platform hetzelfde is als het eerder weergegeven aandeel van de toestellen. Dus ook hier signaleren de onderzoekers de sterke groei van Apple (iOS) in de afgelopen twaalf maanden en de terugval van Blackberry. Voor de overige fabrikanten van smartphones geldt dat ze, tot in een bepaalde mate, vrij zijn om toestellen uit te rusten met het Android-besturingssysteem, het mobiele platform van Microsoft of wellicht een eigen variant. Voor de Nederlandse zakelijk markt zien we dat drie systemen dicht bij elkaar in de buurt liggen. Het aandeel van Android-toestellen is inmiddels aardig in de buurt gekomen van Apple en tegenwoordig groter dan Blackberry.

Android

In 2010 bedroeg het aandeel Android nog 3 procent van de geïnventariseerde smartphones. In twaalf maanden is dat aandeel gegroeid tot 13 procent. Voor een belangrijk deel is dat succes terug te voeren naar Samsung. Naast het vlaggenschip de Galaxy S, wordt het leeuwendeel van de Samsung-toestellen uitgerust met Android. Ook de meeste high-end toestellen van HTC krijgen overwegend Android als besturingssysteem. Het aandeel van Windows Phone daalde in de afgelopen twaalf maanden van ongeveer 11 procent in 2011 naar 10 procent nu, de grote daling was de jaren hiervoor al ingezet. In 2010 noteerde zij nog een aandeel van 32 procent. Hiervoor is Nokia verantwoordelijk, dat haar lot nadrukkelijk heeft verbonden aan het Microsoft-platform, maar ook de andere vendoren zoals HTC, LG of Sony (Ericsson), die de keuze voor toestellen op basis van het Microsoft-platform bieden. Hoewel de strijd nog niet voorbij is, hebben Apple en de vendoren die voor Android kiezen een flinke slag geslagen in deze periode.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.