Agentschap Telecom doet vervolgonderzoek naar dataretentie

business_trendsAgentschap Telecom verwacht begin 2014 de resultaten bekend te kunnen maken van het vervolgonderzoek naar het bewaren van bel- en internetgegevens door telecomaanbieders. Uit een eerste onderzoek uit 2012 is gebleken dat 24 procent van de providers de gegevens voor andere doelen opslaat dan wettelijk is toegestaan. Tien procent bewaart de gegevens langer dan mag. Met name de kleine- en middelgrote telecomaanbieders voldoen niet aan de wet.

De wet Bewaarplicht geeft aan dat telefoon- en internetaanbieders de belgegevens van hun klanten moeten bewaren voor Justitiedoeleinden. Belgegevens moeten één jaar bewaard blijven, internetgegevens een half jaar. Het gaat daarbij niet om de inhoud van de gesprekken, maar wel wie wanneer met welk nummer gebeld heeft. Ook mogen telecombedrijven deze gegevens gebruiken voor bedrijfsdoeleinden. Vanuit privacyoverwegingen mag dit alleen onder voorwaarden, zoals de toestemming van de klanten voor marktonderzoek.

In het vervolgonderzoek dat nu wordt uitgevoerd, onderzoekt Agentschap Telecom of de telecomaanbieders de wet beter naleven. Ook wordt daarbij gekeken of klanten toestemming hebben gegeven dat de belgegevens gebruikt mogen worden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.