Telecom blijft onder druk staan

business_trendsNa het crisisjaar 2009 is het de TMT-sector als geheel lange tijd gelukt om boven de nullijn te blijven. Relatief goed presterende onderdelen als de it-branche en de kabelbedrijven wisten omzetgroei te halen en compenseerden de omzetdalingen bij telecom- en mediabedrijven. Helaas is hier sinds medio 2012 een eind aan gekomen. Zowel in 2012 als 2013 blijft de sector onder de nullijn en laat een lichte krimp zien op jaarbasis. Dit blijkt uit de sector update technologie, media en telecom (TMT) van ABN Amro.

De TMT-sector doet het volgens de onderzoekers met een volumekrimp van 1 procent in 2013 minder goed doet dan verwacht. Voor 2014 verwachten ze een stabilisering van de volumes. Nederlandse softwarebedrijven blijven het relatief goed doen met een omzetgroei van ruim 2 procent. De media, it-dienstverlening en telecomsectoren bevinden zich volgens ABN Amro in een overgangsfase naar nieuwe business- en verdienmodellen.

Schaalvergroting

De telecomsector is veelvuldig in het nieuws met onder meer de ontwikkelingen rondom de afgeketste overname van KPN door het Mexicaanse América Movil. Deze gebeurtenis illustreert volgens de onderzoekers een trend richting schaalvergroting in de Europese telecombranche. De afgelopen maanden heeft een aantal grote deals plaatsgevonden, zoals de overname van E-plus in Duitsland door Telefonica. En de verwachting is dat het Britse Vodafone, naast de overname van het kabelbedrijf Deutschland Kabel, nog een of meerdere aankopen zal gaan doen. Het is volgens de onderzoekers een duidelijke illustratie van de overgangsfase waarin telecombedrijven zich momenteel bevinden. Zij staan namelijk onder druk van een structureel krimpende markt voor telecommunicatie.

Omzet TMR-sector

Omzetontwikkeling TMT-sector 

Investeringen

Concurrentie tussen providers en vooral ook tussen nieuwe aanbieders van communicatiediensten (Whatsapp, Viber) en de traditionele providers is groot. Daarnaast zijn hoge investeringen nodig in glasvezel en 4G-netwerken om in de toekomst concurrerend te blijven. De combinatie van dalende omzet en hoge investeringen zet druk op de winstgevendheid van de branche. Om de levensvatbaarheid van bedrijven te vergroten, is schaalvergroting dan een logische oplossing. Op nationaal niveau is de Europese telecombranche al sterk geconcentreerd, verdere schaalvergroting zal dus op internationale schaal moeten plaatsvinden.

Europese context

In de Europese context wordt deze trend versterkt door de strenge regulering van de roamingkosten vanuit Brussel. Eurocommissaris Neelie Kroes heeft zelfs plannen om deze roamingtarieven helemaal af te schaffen en één Europese telecommarkt te creëren. Kroes heeft terecht geconstateerd dat de Europese mobiele netwerken voor 4G-telefonie achterliggen op die in de VS en Japan. Door het creëren van één integrale telecommarkt probeert zij een inhaalslag te bewerkstelligen. Een geïntegreerde Europese telecommarkt moet veel efficiënter werken en de hoge investeringen rendabeler maken. Doel is om in 2020 een dekkend Europees 5G-netwerk te hebben. De grote Europese telecombedrijven hebben eveneens plannen om meer te gaan samenwerken en netwerken te delen of aan elkaar te koppelen.

Concurrentie

In de Nederlandse telecombranche zijn in een verslechterende markt de concurrentieverhoudingen nog eens verder aangescherpt. Tele2 is na het verkrijgen van mobiele frequenties – deels in samenwerking met T-Mobile – bezig met het opbouwen van een eigen 4G-netwerk. Het bedrijf heeft aangegeven zich op de mobiele telefoniemarkt te willen begeven als prijsvechter en fors marktaandeel (nu circa 3 procent) te willen winnen op zowel de 4G- als de glasvezelmarkt. Tele2 ziet hiervoor genoeg ruimte, gezien de relatief hoge prijzen in Nederland voor mobiele telefonie in vergelijking met andere Europese landen.

Quad play

Andere relatieve nieuwkomers op de mobiele markt zijn de kabelaars UPC en Ziggo. Door de stabilisering van hun omzet op de markten voor vaste telefonie, internet en televisie (triple play), gaan zij op zoek gaan naar extra inkomsten en manieren om klanten sterker aan zich te binden. Door ook mobiele telefonie aan te bieden, kunnen zij hun triple play abonnementen uitbreiden tot quad play. Hierdoor komt de integratie van kabelaars en telecombedrijven weer een stap verder. In reactie op de concurrentie en de teloorgang van inkomsten uit sms-en en bellen zijn de gevestigde mobiele spelers overgegaan tot het aanbieden van onbeperkte abonnementen. Hierin is alleen het dataverbruik nog aan een limiet verbonden. Voor de klantenbinding werkt dit misschien goed, maar de mogelijkheid tot omzetgroei kan er wel door worden beperkt, zo concluderen de onderzoekers.

Clouddiensten

Op het eerste gezicht lijkt de vestiging van buitenlandse techbedrijven in Nederland een bedreiging, zo constateert Steven Peters, associate sector banker TMT & zakelijke dienstverlening bij ABN Amro. Google neemt het leeuwendeel van de groei in online advertising in Nederland voor zijn rekening, zo blijkt uit het recente online ad spend-onderzoek van IAB door Deloitte. En Twitter noemt Nederland als een van de vier groeilanden waarin geïnvesteerd wordt, naast Brazilië, Ierland en Australië. Netflix en Fox hebben voet aan de grond gezet. De komst van Amazon is aanstaande.

Buitenlandse it-bedrijven richten zich met clouddiensten op de Nederlandse markt. Zo zijn er Salesforce.com en het snelgroeiende Servicenow, dat Nederland gekozen heeft als vestigingsland voor het Europese hoofdkantoor. En in de telecomsector richtte America Movil zijn pijlen op KPN als uitvalsbasis voor een Europese consolidatieslag. Voor de Nederlandse TMT-bedrijven betekent dit extra concurrentie. Voor zakelijke afnemers en consumenten extra mogelijkheden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.