Telecommonitor signaleert sterke data-groei

business_trendsHet aantal smartphones en tablets met toegang tot internet is in het tweede kwartaal gegroeid met 580.000 aansluitingen naar meer dan elf miljoen. Het overgrote deel hiervan (10,2 miljoen) betreft smartphone-abonnementen. Dit zijn enkele opvallende trends uit de marktcijfers van de telecomsector over het tweede kwartaal van 2013 die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) publiceert.

De Telecommonitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste telefonie, breedband, televisie en bundels op basis van cijfers van de belangrijkste partijen in de telecomsector.

Mobiel aantal retail- aansluitingen

Mobiel aantal retailaansluitingen

 

Het totaal aantal mobiele aansluitingen is met bijna 400.000 gedaald naar 21,3 miljoen. Met name de aanbieders met een eigen netwerk verliezen aansluitingen. Aanbieders zonder eigen netwerk hebben het aantal klanten daarentegen zien groeien. De totale omzet in de markt voor mobiele diensten is in het afgelopen half jaar gegroeid ten opzichte van het tweede half jaar in 2012. Weliswaar daalt de omzet uit spraakdiensten, maar dat wordt meer dan gecompenseerd door de groeiende omzet uit data.

Data

De hoeveelheid data blijft sterk groeien; in het tweede kwartaal 2013 wordt 7,8 petabyte data verbruikt. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2012 is dat een groei van 46 procent. Sms’en blijkt opnieuw minder populair. Het aantal sms’jes blijft afnemen, van 2,1 miljard in het tweede kwartaal van 2012 naar minder dan 1,4 miljard in het tweede kwartaal van 2013. De daling is wel afgevlakt, van bijna 14 procent in het vierde kwartaal in 2012 naar minder dan 4 procent in het tweede kwartaal in 2013.

Vaste telefonie

Nederlanders bellen met hun vaste lijn vaker naar een mobiele telefoon. In totaal hebben Nederlanders tijdens het tweede kwartaal van 2013 vijf miljard minuten gebeld vanaf een vaste lijn. Ze hebben ongeveer 5 procent minder gebeld naar andere vaste lijnen dan in dezelfde periode in 2012, maar 6 procent meer naar mobiele nummers.

Breedband

Het totaal aantal breedbandabonnementen via een vaste lijn ligt eind juni 2013 net boven 6,7 miljoen. Na een beperkte groei in het eerste kwartaal is het aantal aansluitingen in het tweede kwartaal met 37.000 gegroeid. Het aantal DSL-aansluitingen blijft dalen, terwijl het aantal kabelaansluitingen voorzichtig is gestegen.

Glasvezel

Inmiddels hebben 457.000 huishoudens en bedrijven breedbandtoegang via glasvezel; dat is 23.000 meer dan een kwartaal eerder. Het aantal huishoudens dat zou kunnen kiezen voor internet via glasvezel is in het tweede kwartaal gegroeid met 275.000 aansluitingen. De gemiddelde snelheid is ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van het vorige kwartaal.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.