Google handelt volgens CBP in strijd met de wet

markt_spelersHet combineren van persoonsgegevens door Google sinds de invoering van de herziene privacyvoorwaarden per 1 maart 2012 is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Dat concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) na onderzoek. Google koppelt persoonsgegevens van internetgebruikers die via allerlei verschillende Google-diensten worden verkregen, zonder de gebruikers daarover vooraf goed te informeren en zonder daarvoor vervolgens toestemming te vragen. 

Uit het onderzoek blijkt dat Google gebruikers onvoldoende duidelijk maakt welke persoonsgegevens het bedrijf verzamelt en koppelt, en voor welke doeleinden het bedrijf dat doet.

CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm:

‘Google spint een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens, zonder onze toestemming. En dat is bij wet verboden.’

Het CBP heeft Google inmiddels uitgenodigd voor een hoorzitting waarna de toezichthouder zal beslissen over de inzet van handhavende middelen.

Google bereikt met zijn online diensten vrijwel elke Nederlander met internettoegang. Het is bijna onmogelijk om op internet niet van Google-diensten gebruik te maken. Veel internetters maken gebruik van de zoekmachine Search, de videodienst YouTube of de webmail Gmail.

Drie groepen

Drie groepen Google-gebruikers

Drie groepen Google-gebruikers

In het rapport zijn gebruikers van Google-diensten ingedeeld in drie groepen:

 1. mensen met een Google-account;
 2. mensen zonder Google-account die gebruikmaken van open diensten van Google zoals de zoekmachine Search en de videodienst YouTube;
 3. mensen die geen gebruikmaken van Google.

Google verzamelt ook over deze laatste groep gegevens als zij bijvoorbeeld een van de meer dan twee miljoen websites wereldwijd bezoeken met Google advertentiecookies.

Gepersonaliseerde advertenties

Uit het onderzoek blijkt dat Google persoonsgegevens van internetgebruikers combineert die het bedrijf uit alle verschillende diensten verkrijgt. Dit doet het voor onder meer het tonen van gepersonaliseerde advertenties en personalisatie van gevraagde diensten. Het gaat deels om gegevens van gevoelige aard zoals betalingsinformatie, locatiegegevens en gegevens over surfgedrag over meerdere websites. Gegevens over bijvoorbeeld zoekopdrachten, locatiedata, en bekeken video's kunnen met elkaar worden gecombineerd terwijl de diverse diensten hele andere doelen dienen. Google informeert gebruikers onvoldoende over het combineren van hun persoonsgegevens uit al deze verschillende diensten.

Voorbeeld DoubleClick cookie

Voorbeeld DoubleClick cookie

Toestemming

Bovendien biedt Google gebruikers van zijn diensten geen (voorafgaande) keuzemogelijkheid om in te stemmen met de onderzochte gegevensverwerkingen of om deze te weigeren. De door de wet vereiste toestemming voor het combineren van persoonsgegevens uit verschillende Google-diensten, kan in ieder geval niet worden verkregen via aanvaarding van de algemene (privacy)voorwaarden.

Nationale onderzoeken

Begin 2012 kondigde Google aan dat per 1 maart 2012 wereldwijd nieuwe privacyvoorwaarden gelden voor de gebruikers van alle diensten van Google. De Franse privacytoezichthouder is daarop namens alle Europese privacytoezichthouders een onderzoek gestart. Dit resulteerde in onderzoeksbevindingen die in oktober 2012 zijn gepubliceerd. Na dit vooronderzoek hebben zes privacytoezichthouders, in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Nederland, besloten om nationale onderzoeken te starten op basis van hun eigen nationale privacywetgeving.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.