Agentschap Telecom biedt meer ruimte voor innovatie via de ether

Mobiel bellen in het vliegtuig, draadloos internet in de trein of met een sensor koeien die in de wei lopen op afstand volgen. Het zijn voorbeelden van innovatieve ontwikkelingen die al in een vroeg stadium de mogelijkheid hebben gekregen zich te bewijzen met de experimenteervergunning van Agentschap Telecom.

Het agentschap biedt ruimte aan bedrijven om te innoveren met nieuwe draadloze producten en diensten, ook als ze voor de buitenlandse markt bedoeld zijn. Nederland is volgens Agentschap Telecom wereldwijd een van de koplopers met deze innovatiemogelijkheid.

Met de zogenoemde experimenteervergunning kunnen bedrijven en onderzoekers bekijken of de mogelijkheden van draadloze communicatie die zij in gedachten hebben ook echt werken. Tegelijkertijd kan gemonitord worden of de nieuwe techniek storing veroorzaakt op bestaande draadloze technieken, die ook gebruikmaken van de ether.

Gedeeld gebruik

Agentschap Telecom heeft de afgelopen jaren al ervaring kunnen opdoen met het uitgeven van experimenteervergunningen. Door een wijziging in de Telecomwet is het beleid nu ook wettelijk verankerd.

Directeur Peter Spijkerman:

‘De regeling van de experimenteervergunning staat open voor alle mogelijke soorten experimenten waar gebruik wordt gemaakt van de ether. Iedere aanvraag zullen we zorgvuldig behandelen en beoordelen en het is iedere keer puzzelen of we een plekje in de ether kunnen vinden voor het experiment.’

Het agentschap zelf hoopt ook vernieuwingen te mogen aantreffen die efficiënt en gedeeld gebruik van de ether stimuleren. Gedacht wordt daarbij aan zogenoemde self sensing-technieken die bijvoorbeeld onderzoeken waar tijdelijk geen gebruik wordt gemaakt van bepaalde frequenties, zodat die ergens anders voor gebruikt kunnen worden. Een dergelijke ontwikkeling kan een beter gebruik van de schaarse ruimte in de ether bewerkstelligen.

Meerdere partijen

Bij complexe en uitdagende technieken is het soms nodig dat verschillende industrieën, universiteiten en onderzoeksinstituten gezamenlijk met een ontwikkeling bezig zijn. Waar mogelijk zal Agentschap Telecom daarom ook aanvragen van meerdere partijen faciliteren. Als de aanvragers daar prijs op stellen, kunnen aansprekende voorbeelden van efficiënt gebruik van het spectrum via het (inter)nationale netwerk van Agentschap Telecom verder worden verspreid. Een experimenteervergunning wordt voor maximaal één jaar afgegeven.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.