Brussel stelt diepgravend onderzoek in naar verkoop Duitse dochterbedrijf KPN

De Europese Commissie heeft een diepgravend onderzoek ingesteld naar de verkoop van de Duitse dochter van KPN, E-Plus, aan Telefónica. Volgens de commissie kan de samensmelting van E-Plus en het Duitse deel van Telefónica (O2) de concurrentie op de Duitse markt voor mobiele telefonie schaden.

Door de verkoop zouden twee van de vier Duitse mobiele telefoonnetwerken in elkaar worden geschoven en zou een bedrijf ontstaan dat ongeveer even groot is als de twee grootste spelers, Deutsche Telekom en Vodafone. Uit een voorlopig onderzoek is volgens Brussel al gebleken dat dit de concurrentie zou beperken op zowel de zakelijke als de consumentenmarkt.

De commissie vreest dat de grote Duitse telecombedrijven na de fusie van E-Plus en O2 minder geneigd zullen zijn kleinere aanbieders toe te laten op hun netwerk. Daarnaast zou het nieuwe fusiebedrijf minder noodzaak voelen om scherp te concurreren met Deutsche Telekom en Vodafone.

Een woordvoerder van KPN gaf desgevraagd aan dat het besluit van de commissie voldoet aan de verwachtingen, die zijn gebaseerd op eerdere vergelijkbare zaken. KPN vertrouwt er nog steeds op midden volgend jaar toestemming te krijgen voor de verkoop, stelde hij.

De commissie heeft 90 werkdagen de tijd om tot een oordeel te komen. Dat betekent dat het besluit uiterlijk op 14 mei wordt bekendgemaakt.

KPN kondigde de verkoop van E-Plus in juli aan. De verkoop zou het Nederlandse telecombedrijf in totaal 8,6 miljard euro opleveren, waarvan 5 miljard euro in contanten wordt betaald.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.