Hacking as a service is gemeengoed geworden

Voor 10 dollar een DDoS-aanval kopen om de website van de concurrent plat te leggen. Bizar? Niet volgens de samenstellers van het rapport Cyber Security Perspectives 2013. KPN, KLPD, TNO en NCSC brachten het compacte rapport onlangs gezamenlijk uit.

Dit Engelstalige rapport geeft een overzicht van belangrijke cyberaanvallen die hebben plaatsgevonden in 2013 in Nederland. De grote diversiteit aan onderwerpen, waaronder ransomware, denial of service, de zogenoemde Snowden files en de Belgacom-case, laat zien dat het voor cybercriminelen een druk jaar is geweest.

Helaas moeten de onderzoekers constateren dat cyberaanvallen inmiddels onderdeel zijn geworden van het dagelijks leven. De beste verdediging hiertegen is om te weten wat er mogelijk is en je eigen maatregelen te nemen. Er wordt in het rapport ook vooruit gekeken naar trends in 2014 met een grote impact op de gemeenschap, zowel in Nederland als wereldwijd.

Cybersecurity incidenten in 2013

Cybersecurity incidenten in 2013

Hacking as a service

Het plegen van cyberaanvallen wordt volgens de onderzoekers gestaag gebruiksvriendelijker. Hacking-diensten kun je online kopen, mét desgewenst online ondersteuning. Betaal met je creditcard en je kunt aan de slag met een simpele plug and play USB-stick. Een reëel gevaar volgens de onderzoekers. Was hacken eerst een vrij technische handeling, nu het steeds gemakkelijker wordt gemaakt, plegen meer mensen cyberaanvallen, met alle schade van dien.

Ethische hackers

Voor het beter bestrijden van cyberaanvallen heeft KPN de Responsible Disclosure procedure in het leven geroepen, die volgens het bedrijf zijn vruchten afwerpt. Hierbij werkt de telecom provider samen met ethische hackers die op eigen initiatief hard- en software testen op kwaliteit en daarna deze kennis aan het bedrijf doorgeven. KPN heeft eerder dit jaar al samengewerkt met ethische hackers bij gehackte modems en later met misbruik van een zakelijke glasvezelaansluiting, waarna volgens KPN passende maatregelen zijn genomen.

Dat cybercriminaliteit onderdeel van ons dagelijks leven is geworden, wordt treffend duidelijk gemaakt in Cyber Security Perspectives 2013. Dit rapport dat onlangs voor het eerst werd uitgebracht door KPN, het Nationale Cyber Security Centrum, het team High Tech Crime Unit van de politie en TNO schetst, naast de trends in cybersecurity, een beeld over de digitale veiligheid in Nederland.

De onderzoekers nemen de lezer mee naar de innovatieve wereld van de cyberbeveiliging. In plaats van het tonen van veel grafieken en cijfers schrijft een van de betrokken partijen op verhalende wijze over cyberaanvallen. Uit de grote diversiteit aan onderwerpen blijkt wel dat het voor cybercriminelen een druk jaar is geweest. De beste verdediging is om goed op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen en vervolgens maatregelen te nemen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.