Onvervulbare ict-vacatures bedreigen broos economisch herstel in Europa

magazineSinds 1 april 2013 geeft Constantijn Van Oranje-Nassau als kabinetschef leiding aan een ploeg van twintig gepassioneerde collega’s die zich in Brussel met de Digitale Agenda bezighouden. Als de rechterhand van eurocommissaris en vice-president Neelie Kroes maakt hij zich zorgen om de economische teloorgang van Europa en de dreigende verspilling van menselijk talent. Lees het interview in de digitale versie van BTG magazine

‘Als de conjunctuur weer aantrekt, moeten we wel de juiste mensen met de juiste opleidingen stand-by hebben staan’, zo waarschuwt Constantijn. Anders dreigt een digital skills gap, oftewel een banenkloof. Dat zou een gemiste kans zijn, want de opkomst van de app-economie en trends als big data, M2M-communicatie en cloud computing bieden volgens de kabinetschef juist nieuwe en ongekende job opportunities.

One comment on “Onvervulbare ict-vacatures bedreigen broos economisch herstel in Europa

 1. Guido Steusel on

  Ook de VRI (afdeling van de NGI) ziet dit met lede ogen aan, om een en ander goed te inventariseren en meteen de huidige competenties in kaart te brengen willen ze iedere ICT-er oproepen het CEPIS e-Competence Benchmark in te vullen.

  Door de (Engelstalige) vragenlijst in te vullen krijgt u zelf een goed inzicht in hoeverre uw profiel en competenties in lijn zijn of wat volgend jaar uw leerdoelen kunnen worden. De resultaten worden ook (volstrekt anoniem) verwerkt als benchmark. Zo’n benchmark is erg belangrijk, de IT industrie is namelijk ondanks de crisis ook in 2013 nog gegroeid. Deze groei, ons alsmaar toenemende afhankelijkheid van de IT industrie en het maatschappelijk en economische belang daarvan, maakt dat het vakgebied sneller dan ook veranderd en verder en sneller moet professionaliseren. Om nu de huidige status en de toekomstige leerbehoefte goed in kaart te brengen is een benchmark onontbeerlijk. Hoe meer mensen meewerken aan de benchmark hoe beter.

  De noodzaak is er, het tekort aan ICT-ers (volgens het EU planbureau), is aan het eind van dit decennium 1.000.000! en deze gratis on-line tool helpt huidige en toekomstige IT professionals om zelf inzicht te krijgen waar ze staan. Uiteraard zijn daarbij uw persoonlijk opgeslagen gegevens niet voor anderen toegankelijk, maar wordt de verzamelde informatie aggregeert, waarbij de vergelijking per specifiek IT functie mogelijk is. Op deze manier kunt u ook indirect uw steentje bijdragen voor goed ICT onderwijs.

  De test is te vinden via http://www.vri.nl of direct via http://www.cepisecompetencebenchmark.org

Reageren is niet mogelijk

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.