Vereenvoudiging bedrijfsprocessen kost nog meer banen bij KPN

markt_spelersKPN verlegt de focus naar een grootschalige vereenvoudiging van het bedrijf. Dit programma leidt tot vereenvoudiging van producten, klantprocessen, netwerken en it-systemen. Naast een kwaliteitsverbetering zal het programma leiden tot 1.500 tot 2.000 minder fte in Nederland in 2016, en een jaarlijkse besparing van investeringen en operationele kosten van meer dan 300 miljoen euro per 2016. Dit meldt KPN naar aanleiding van de presentatie van de financiële resultaten over 2013. Tevens is het bedrijf voornemens om weer dividend te gaan betalen over het boekjaar 2014.

De omzet en de overige opbrengsten van KPN’s voortgezette activiteiten daalden in 2013 met 10 procent tot 8,472 miljard euro, vooral door een daling van de omzet van de Zakelijke Markt, Consumenten Mobiel en NetCo. Deze daling werd deels gecompenseerd door Consumenten Thuis, waar de omzet in 2013 weer steeg. De lagere omzet over het hele jaar, en de impact van eenmalige lasten, hadden in 2013 een negatief effect op de winstgevendheid van KPN. De ebitda daalde met 14 procent naar 2,883 miljard euro. De nettowinst van KPN kwam in 2013 6,7 procent lager uit op 293 miljoen euro. In 2013 investeerde KPN 1,6 miljard euro, dat is 2,6 procent meer dan een jaar eerder. De investeringen zijn vooral gedaan in de mobiele netwerken, waaronder de 4G-uitrol in Nederland en België en de upgrades van het kopernetwerk.

Banenreductieprogramma

Banenreductieprogramma

Zakelijke markt

In het vierde kwartaal van 2013 was er op de zakelijke markt sprake van een dalende vraag naar traditionele diensten en aanhoudende prijsdruk. De aanhoudend moeilijke macro-economische omstandigheden zorgden voor een daling van de orderinstroom bij zakelijke klanten. Hierdoor daalde de onderliggende omzet in het zakelijke segment met 8,3 procent vergeleken met het vierde kwartaal van 2012. Ondanks de uitdagende marktomstandigheden zijn KPN’s marktposities in het vierde kwartaal stabiel gebleven. KPN richt zich in de zakelijke markt op een stijging van de gecommitteerde omzet door de klant meer gebundelde diensten te leveren, en tegen vaste tarieven mobiele en vaste diensten aan te bieden via het concept van KPN ÉÉN. Ook in het zakelijke segment steeg het aantal 4G-klanten significant. Aan het eind van het vierde kwartaal hadden 220.000 zakelijke klanten 4G van KPN, vergeleken met 98.000 aan het eind van het derde kwartaal.

Eelco Blok, CEO:

‘In 2013 zijn we doorgegaan met onze focus op de verbetering van de operationele resultaten door middel van hoge investeringen in onze netwerken, producten en klanten. We hebben nu een sterk fundament gelegd en verwachten dat de financiële resultaten stabiliseren richting het eind van het jaar 2014 en dat de vrije kasstroom zal gaan groeien in 2015.’

Blok heeft er vertrouwen in dat KPN goedkeuring verkrijgt van de toezichthouder voor de verkoop van E-Plus en KPN is voornemens om weer dividend te gaan betalen over het boekjaar 2014. KPN’s financiële profiel zal na de verkoop van E-Plus verder verbeteren. Bovendien kan de onderneming volgens Blok mogelijk profiteren van aanvullende kasmiddelen door de ontvangst van dividend van het 20,5 procent belang in Telefónica Deutschland.

Strategie

Na een periode met dalende marktaandelen is KPN er volgens eigen zeggen in geslaagd om marktposities en klantaantallen te stabiliseren en in bepaalde segmenten te laten groeien door in de afgelopen jaren veel te investeren. In 2013 is KPN doorgegaan met het verbeteren van de operationele prestaties door te investeren in netwerken, diensten en klanten.

Glasvezel

Ongeveer 25 procent van de Nederlandse huishoudens heeft momenteel toegang tot een glasvezelaansluiting van KPN in het huis. Samen met de upgrades die KPN doorvoerde op het kopernetwerk, kan het bedrijf aan ongeveer 70 procent van de Nederlandse bevolking breedbandsnelheden van ten minste 40 Mbps aanbieden. De mogelijkheden om de snelheid van het kopernetwerk nog verder te verhogen via nieuwe technieken zal leiden tot een lager tempo van de uitrol van glasvezel in de komende jaren. KPN sloot in het vierde kwartaal 23.000 nieuwe glasvezelklanten aan en heeft nu 484.000 glasvezelklanten.

4G

KPN loopt volgens eigen zeggen voorop met de kwaliteit van de mobiele netwerken ten opzichte van zowel de concurrenten als Europese telecombedrijven. Het 4G-netwerk van KPN heeft bijna landelijke dekking en in België biedt BASE Company de hoogste snelheden in de markt via het 3G-netwerk. De komende periode zal KPN in Nederland de capaciteit van het 4G-netwerk verder uitbreiden en in België heeft KPN de doelstelling om eind 2014 landelijke 4G-dekking te realiseren.

Mobiel

In het segment Consumenten Mobiel daalde in het vierde kwartaal de onderliggende omzet uit mobiele diensten met 13 procent als gevolg van minder bel- en sms-verkeer en lagere omzet uit de verkoop van toestellen. Het aantal mobiele consumentenabonnees steeg in het vierde kwartaal met 9.000. De uitrol van het 4G-netwerk ligt op schema. Het netwerk dekte aan het eind van januari 2014 circa 80 procent van de Nederlandse bevolking. Aan het eind van het eerste kwartaal van 2014 zal KPN landelijke 4G-dekking bieden. Het aantal klanten met 4G is sterk gegroeid naar 323.000 ten opzichte van het eind van het derde kwartaal toen 100.000 consumenten 4G hadden. Sinds 2 december 2013 bieden alle abonnementen van KPN en Hi 4G aan. Het datagebruik van 4G klanten ligt 2,5 tot 4 keer zo hoog als dat van 3G-klanten.

Duitsland

Op 23 juli 2013 heeft KPN aangekondigd dat E-Plus zal worden verkocht aan Telefónica Deutschland. De sterke focus van E-Plus op postpaid en mobiele data zorgden ook in het vierde kwartaal voor een stijging van het aantal nieuwe abonnees. In het vierde kwartaal van 2013 steeg het aantal abonnementen met 254.000, het zesde achtereenvolgende kwartaal met meer dan 200.000 nieuwe abonnees. Het geschatte marktaandeel van E-Plus, gemeten in omzet uit mobiele diensten, steeg in het vierde kwartaal licht vergeleken met het derde kwartaal naar circa 16 procent.

België

BASE Company had in het vierde kwartaal wederom te maken met prijsdruk veroorzaakt door een competitieve markt. De nieuwe mobiele abonnementen die in het tweede kwartaal zijn geïntroduceerd, leidden ook in het vierde kwartaal tot sterke operationele resultaten en 36.000 nieuwe abonnees. Significante investeringen hebben ertoe geleid dat BASE Company nu een leidende positie heeft in de kwaliteit van het mobiele netwerk. BASE Company levert inmiddels 4G-diensten in 203 plaatsen en heeft de doelstelling om eind 2014 landelijke 4G-dekking te realiseren.

Vooruitzichten

KPN verwacht dat de verbeterde operationele prestaties door middel van investeringen in netwerken, producten en klanten zullen leiden tot stabiliserende financiële prestaties richting het eind van 2014. Het jaar 2014 wordt naar verwachting een jaar met daarin een aantal belangrijke veranderingen voor KPN; de afronding van de verkoop van E-Plus, en de consolidatie van Reggefiber. KPN verwacht de komende jaren beperkt belasting te betalen in Nederland, in verband met het fiscaal boekverlies dat wordt gerealiseerd bij de verkoop van E-Plus. Aanvullend zullen de rentelasten in de komende jaren dalen, vanwege de verlaging van de bruto schuld. Daarnaast kan KPN mogelijk profiteren van aanvullende kasmiddelen door de ontvangst van dividend van het 20,5 procent belang in Telefónica Deutschland.

Dividend

Op voorwaarde van de verkoop van E-Plus, zal KPN de uitkering van een duurzaam dividend hervatten, met een dividend van 0,07 euro per aandeel over 2014. De uitkering zal bestaan uit 1/3 interim-dividend in augustus 2014 en 2/3 slotdividend in april 2015. Het dividend per aandeel over 2015 zal naar verwachting groeien. KPN blijft volgens eigen zeggen gecommitteerd aan een investment grade kredietprofiel en verwacht kasoverschotten in te zetten voor operationele en financiële flexibiliteit, (kleine) binnenlandse overnames en/of uitkering aan aandeelhouders.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.