Ketste overname door América Móvil af op stugheid KPN’s ceo?

magazineDe mislukte volledige overname van KPN door minderheidsaandeelhouder América Móvil is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan cultuurverschillen die overbrugbaar waren. Het stugge karakter van de rechtlijnige Zeeuw en ambitieuze sportman Eelco Blok, ceo van KPN, heeft de zaak in ieder geval geen goed gedaan. Met vechtlust alleen redt de voormalig ijshockeyspeler en zeilfanaat het waarschijnlijk niet.’ Dit zijn enkele observaties op afstand van communicatiestrateeg Pol Schevernels, die als interim-communicatiemanager jarenlang het management van het toenmalige PTT en later KPN Telecom adviseerde. Een reconstructie van een mislukte overnamedeal, oftewel het bod dat nooit werd uitgebracht. Lees nu het volledige artikel in de digitale editie van BTG magazine.

Pol Schevernels

Pol Schevernels

Dat niemand bij KPN blijkbaar ooit de moeite heeft genomen om zich te verdiepen in het 5-D Model van prof. Hofstede is volgens Schevernels een bloody shame. De door de emeritus hoogleraar Vergelijkende Cultuurstudies beschreven vijf cultuurdimensies hadden tijdens de onderhandelingen met de Mexicanen namelijk wel degelijk hun nut kunnen bewijzen. Het raadplegen van de cultuurgoeroe zou wellicht geholpen kunnen hebben bij het vlottrekken van de onderhandelingen. Alleen al het feit dat er nooit oogcontact tussen de hoofdrolspelers Eelco Blok en Carlos Slim is geweest, is hoogst opmerkelijk te noemen.

Schevernels: ‘Blijkbaar heeft de ceo van KPN nooit open gestaan voor de suggestie dat het voor een relatief kleine speler als KPN helemaal niet zo’n gek idee is om als bruggenhoofd te gaan fungeren voor een grote Midden-Amerikaanse telecompartij met torenhoge ambities en internationale expansieplannen. Daar onderdeel van uitmaken is absoluut geen afgang, maar zou als een eer moeten worden beschouwd. Denk alleen maar eens aan de synergievoordelen.'

'America Móvil geniet misschien op de thuismarkt Mexico een wat dubieuze reputatie en op de persoon van Carlos Slim valt wellicht ook het nodige aan te merken. Je zult je vingers bij wijze van spreken moeten natellen bij het handen schudden, maar in Zuid-Amerika heeft het America Móvil-concern een track record van een investeerder die altijd voor de lange termijn gaat. Dan geeft het geen pas om je arrogant op te stellen door te beweren dat je de beste van Europa bent en verder met niemand iets te maken hebt, om het even scherp te stellen.’

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.