Consumentenbond hekelt afronden telefoontjes op minuten

markt_spelersHet overgrote deel van de telecomproviders rondt beltijd nog steeds af op minuten in plaats van secondes. De enige positieve uitzondering is Ziggo, die bij al zijn abonnementen de beltijd op secondes afrondt. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Providers die ook abonnementen aanbieden waarbij telefoongesprekken worden afgerond op secondes, verstoppen die vaak tussen allerlei andere abonnementsvormen of ze hebben allerlei beperkingen. De Consumentenbond roept providers en politiek op om het beleid van afronden van telefoongesprekken op minuten definitief de wereld uit te helpen.

Bart Combée, directeur Consumentenbond:

'We roepen de providers en politieke beslissers op om afronden op secondes de standaard te maken. Consumenten vragen we om onze actie te steunen, en hun reacties en ervaringen met #afronden te delen op Facebook, Twitter en onze website om zo samen een vuist te maken.'

Onderzoek van de Consumentenbond laat zien dat bij slechts 14 procent van de abonnementen wordt afgerond op secondes. Bij maar liefst 86 procent gebeurt dit niet; bij 35 procent worden gesprekken korter dan een minuut afgerond op een hele minuut en bij 51 procent worden alle gesprekken op hele minuten naar boven afgerond.

Afrondingspraktijken

Afrondingspraktijken

Resultaten

 • Van vijftien beschikbare mobiele merken is er slechts één die momenteel al zijn abonnementen af laat ronden op secondes. Grote spelers op de markt als T-Mobile, Vodafone en KPN weigeren de consumenten tegemoet te komen en bieden slechts één of helemaal geen alternatief.
 • Gemiddeld raak je 18 procent tot 30 procent van je tegoed kwijt. Als alleen de gesprekken korter dan een minuut worden afgerond naar boven worden gemiddeld zo'n 18 procent extra minuten in rekening gebracht. Als bij een abonnement gesprekken korter én langer dan een minuut worden afgerond naar boven, worden er gemiddeld zelfs 30 procent meer minuten in rekening gebracht.
 • Ziggo geeft het goede voorbeeld.
 • Alternatieven blijken duur of onhandig.

Afronden per minuut

Mobiele providers ronden jouw telefoongesprekken af op twee manieren:

 1. De eerste minuut wordt altijd volledig in rekening gebracht, of je nou 1 of 59 secondes belt. Dat betekent dat ook voor gesprekken die korter dan een minuut duren een hele minuut in rekening wordt gebracht. Telefoongesprekken die langer dan een minuut duren, worden vervolgens wél afgerond op secondes. Dit is het geval bij 35 procent van de abonnementen.
 2. Gesprekken worden altijd afgerond naar boven, ook de gesprekken die langer dan een minuut duren. Bel je 1 minuut en 2 seconden, dan worden er dus twee minuten van je tegoed afgehaald. Dit is het geval bij 51 procent van de abonnementen.

Oneerlijk

In de Actie Telecomwens van de Consumentenbond uit 2012 stemden de meeste consumenten op de wens om een einde te maken aan oneerlijk afronden. Vanaf 1 januari 2013 zijn providers verplicht minstens een abonnement aan te bieden waarbij per seconde wordt afgerekend. Alleen hoeven de providers dat niet te doen voor al hun merken. Zo kan het dat KPN een abonnement aanbiedt, maar de KPN-dochters Hi, Telfort en Simyo de dans ontspringen.

Hoewel het onderzoek van de Consumentenbond primair geënt is op consumentenabonnementen kan belangenorganisatie BTG zich niet aan de indruk onttrekken dat het afronden van zakelijke mobiele telefoongesprekken op hele minuten ook schering en inslag is. Bovendien lopen zakelijk en privé steeds meer door elkaar heen als gevolg van het nieuwe werken en bring your own device. BTG steunt de oproep van de Consumentenbond dan ook van harte en roept haar leden daarom ook op om hun ervaringen te delen op Facebook, LinkedIn en Twitter (#afronden) en op onze website.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.