Telefónica houdt vertrouwen in deal E-Plus

markt_spelersTelefónica verwacht de Europese bezwaren tegen de voorgenomen overname van de Duitse KPN-dochter E-Plus te kunnen verhelpen. Dat liet de bestuursvoorzitter van het Spaanse telecomconcern, César Alierta, vandaag weten.

Telefónica reageerde op de bezwaren die het woensdag vanuit Brussel ontving. Het bedrijf wilde niet op de inhoud van die vertrouwelijke melding ingaan. Het bedrijf zal volgens eigen zeggen 'zorgvuldig' bekijken wat de bezwaren zijn en zal 'constructief' in gesprek blijven met de Europese Commissie, aldus een woordvoerder.

De Britse zakenkrant Financial Times meldde donderdag dat de prijzen voor mobiele telefonie in Duitsland volgens de commissie met een derde kunnen toenemen door de overname. Volgens de krant moeten er mogelijk grote concessies worden gedaan om de deal te laten doorgaan.

KPN kondigde de verkoop van E-Plus in juli aan. De verkoop zou het Nederlandse telecombedrijf in totaal 8,6 miljard euro opleveren, waarvan 5 miljard euro in contanten wordt betaald. De Europese Commissie stelde eind december een diepgravend onderzoek in naar de overname, die de concurrentie op de Duitse markt voor mobiele telefonie kan schaden. Brussel heeft tot 14 mei de tijd om tot een conclusie te komen.

Door de verkoop zouden twee van de vier Duitse mobieletelefoonnetwerken in elkaar worden geschoven en zou een bedrijf ontstaan dat ongeveer even groot is als de twee grootste spelers, Deutsche Telekom en Vodafone. Uit een voorlopig onderzoek bleek volgens Brussel al dat dit de concurrentie zou beperken op zowel de zakelijke als de consumentenmarkt.

De commissie vreest dat de grote Duitse telecombedrijven na de fusie van E-Plus en O2 minder geneigd zullen zijn kleinere aanbieders toe te laten op hun netwerk. Daarnaast zou het nieuwe fusiebedrijf minder noodzaak voelen om scherp te concurreren met Deutsche Telekom en Vodafone.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.