Afdeling automatisering verzuipt in overbodige applicaties

business_trendsDe wirwar van it-applicaties binnen grote internationale organisaties groeit in complexiteit, waardoor de druk op it-afdelingen toeneemt en digitale transformatie wordt gehinderd. Dit blijkt uit een studie van Capgemini onder ruim 1.000 cio’s en beslissers. Bijna de helft van het aantal it-beslissers (48 procent) vindt dat hun organisatie meer applicaties heeft dan nodig is. Drie jaar geleden werd deze mening nog maar door een derde van de it-beslissers (34 procent) gedeeld.

Zo'n 37 procent gelooft dat de meerderheid van hun applicaties bedrijfskritisch is. Bijna driekwart (73 procent) vindt dat tenminste een vijfde van hun bedrijfsapplicaties dezelfde functionaliteit deelt en dus geconsolideerd zou kunnen worden. Zo’n 57 procent van de ondervraagden denkt dat op minimaal een vijfde van alle applicaties kan worden vervangen of uitgefaseerd.

What are the three most strategic it goals of the company? 2011 (groen) versus 2014 (blauw)

Wat zijn de drie meest strategische it-doelen voor uw bedrijf ? 2011 versus 2014 (blauw) (klik voor vergroting)

 

Rationalisatie

De wirwar van it-applicaties is volgens de onderzoekers niet slechts een it-probleem, maar een business-probleem. Het onderzoek laat zien dat 60 procent van de senior it-beslissers ervan overtuigd is dat de belangrijkste bijdrage van hun afdeling aan het bedrijf bestaat uit de introductie van nieuwe technologie. Een significant aantal van de it-beslissers heeft inderdaad oplossingen geïmplementeerd op het gebied van cloud (56 procent), mobiel (54 procent), social (41 procent) en big data (34 procent). Zonder een gemoderniseerd it-landschap heeft it volgens de onderzoekers te weinig mogelijkheden om competitief voordeel te halen uit deze technologieën. Het is volgens de onderzoekers dan ook niet verwonderlijk dat 76 procent gelooft dat rationalisatie belangrijk is om bij te kunnen dragen aan de doelstellingen van de onderneming.

Ron Tolido, cto bij Capgemini:

‘Op het eerste gezicht is een slecht georganiseerd, overvol en verouderd applicatielandschap een relatief klein ongemak voor de it-afdeling, leidend tot het opslurpen van bandbreedte en geldverspilling. Het is niet iets waar de business ‘s nachts wakker van ligt. Maar dat verandert in een wereld waarin de gehele organisatie digitale transformatie omarmt. En waarbij het verkrijgen van competitief voordeel afhankelijk is van een snelle inzet van mobiel, social, big data en cloud. Een goed gerationaliseerd applicatielandschap wordt dan ineens strategisch van wezenlijk belang voor het hele bedrijf.’

What are the three most important operational challenges for the company cio?

Wat zijn de drie grootste operationele uitdagingen voor de cio van uw bedrijf?  (klik voor vergroting)

 

Het applicatielandschap

Rip & replace is remedie

Legacy

Het onderzoek toont ook aan dat opkomende markten profijt hebben van een relatief fris en jong applicatielandschap, terwijl organisaties uit Westerse landen de last dragen van verouderde en ongebruikte legacy-applicaties. In landen zoals Noorwegen en Finland is het wederzijds begrip tussen business en it dan ook relatief laag (respectievelijk 64 procent en 69 procent vindt deze relatie ‘bevredigend’). Daar staat tegenover dat maar liefst 92 procent van de respondenten in Brazilië, India en China het wederzijds begrip bevredigend vindt.

Groeimarkten

Er valt volgens de onderzoekers zeker wat te zeggen voor het feit dat groeimarkten in het voordeel zijn wanneer het applicatielandschap en de doelstellingen van de business in lijn met elkaar moeten worden gebracht. Dit geeft hen een vroege voorsprong bij het ontplooien van initiatieven op het gebied van digitale transformatie en zou ze wel eens een belangrijk competitief voordeel kunnen geven ten opzichte van hun Westerse rivalen.

De resultaten van Capgemini’s 2014 Application Landscape Report zijn gebaseerd op enquêtes uitgevoerd in 12 talen, met 1.116 cio’s en senior it-beslissers in bedrijven van diverse afmetingen uit verschillende sectoren. Het onderzoek rapporteert vanuit een internationaal perspectief over 16 landen, waarvan 73 procent ontwikkelde economieën (Australië, Europa, VS) en 27 procent snel opkomende markten (Brazilië, China, India).

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.