Zakelijke telecomgebruikers kiezen steeds vaker voor VPN’s

markt_spelersConsumenten profiteren direct van het toezicht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). In 2013 was dit voordeel 1,85 miljard euro. Per huishouden is dit 300 euro. Dit blijkt uit het eerste jaarverslag van ACM. Helaas maakt ACM niet inzichtelijk wat het financieel voordeel van het toezicht is voor de (groot)zakelijke gebruikers.

In de sectoren energie, telecom en vervoer heeft het optreden van ACM volgens eigen zeggen geleid tot lagere tarieven, zoals de tarieven die de netbeheerders mogen rekenen voor het transport van elektriciteit en gas of door het openstellen van de markt voor vaste telefonie en internet. Consumenten en bedrijven profiteerden hiervan: wat energie betreft voor 780 miljoen euro en wat telecom betreft voor 360 miljoen. In de vervoersmarkt was de opbrengst van het toezicht in 2013 ruim 25 miljoen euro door de verlaging van de loodstarieven en de tarieven van Schiphol.

Met het uitkomen van het jaarverslag publiceert ACM ook cijfers over de markten waarop zij toezicht houdt. Wat opvalt is dat de telecommarkt flink in beweging is. De strijd om de gunst van de consument wordt steeds sterker gevoerd met alles-in-één pakketten.

Zakelijke diensten

Zakelijke gebruikers maken voor hun beveiligde interne datacommunicatie en telefonie tussen verschillende vestigingen gebruik van zakelijke netwerkdiensten. Daarbij faseren aanbieders huurlijnen uit en kiezen gebruikers steeds vaker voor VPN’s. Voor telefonie kiezen gebruikers minder voor telefoniediensten gebaseerd op ISDN2.

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter ACM:

'Het effect van ons toezicht leidt niet alleen tot meer kansen en keuzes voor bedrijven en consumenten, maar levert ook financieel voordeel op.'

Vaste telefonie

Vaste telefonieproducten voor zakelijke gebruikers kenmerken zich doordat twee of meerdere gesprekken tegelijkertijd kunnen plaatsvinden. Bij telefonieproducten voor consumenten is dit minder het geval. Voorbeelden van dergelijke zakelijke producten zijn ISDN in verscheidene vormen (ISDN1, ISDN2, ISDN15, ISDN20 en ISDN30, eventueel gestapeld) en de digitale tegenhanger (VoB-2 en VoB-meervoudig).

De markt voor tweevoudige gesprekken wordt van oudsher gedomineerd door ISDN. Halverwege 2013 was 79 procent van de aansluitingen ISDN, terwijl dit een jaar eerder 83 procent was. Het aantal ISDN-aansluitingen zelf daalde in deze periode van 746.000 naar 628.000. De stijging van het aantal digitale aansluitingen is beduidend lager. Dit aantal stijgt in een jaar tijd met 12.000 naar 166.000. ACM vermoedt dat zakelijke gebruikers die hun ISDN-aansluiting opzeggen er steeds vaker voor kiezen om deze dienst niet meer te vervangen. Daarnaast vermoedt ACM dat klanten die een ISDN-aansluiting gebruiken voor verschillende filialen, deze aansluiting vervangen door een geïntegreerde oplossing die onder andere bestaat uit telefoniediensten.

Aansluitingen vaste telefonie, meervoudige producten

Aansluitingen vaste telefonie, meervoudige producten

 

Ook in de markt voor meer gelijktijdige gesprekken daalt volgens ACM het aantal ISDN-aansluitingen. De daling is minder sterk dan bij ISDN2. In de periode van juni 2012 tot en met juni 2013 is het aantal aansluitingen met 4.000 gedaald naar 29.000. Het aantal digitale aansluitingen groeide in deze periode met ruim 2.000 aansluitingen.

Zakelijke netwerkdiensten

Voor beveiligde communicatie tussen verschillende vestigingen gebruiken bedrijven zakelijke netwerkdiensten. Voorbeelden hiervan zijn huurlijnen, ‘kale’ glasaansluitingen (dark fiber) en datacomoplossingen zoals virtual private networks (VPN’s). Om de kosten van beheer te beperken, kiezen bedrijven tegenwoordig voornamelijk voor VPN’s. Door onder meer het gebruik van goedkopere IP- en ethernettechnieken zijn deze diensten lager geprijsd dan huurlijnen. Daarnaast is het hiermee ook mogelijk om thuiswerkplekken toegang te geven tot het bedrijfsnetwerk.

Grotere bedrijven kiezen er soms voor om hun netwerk in eigen beheer te houden, zodat ze meer controle hebben over de kwaliteit ervan. Ze nemen dan dark fiber af en zetten daar zelf hun netwerkdienst op.

Het totaal aantal zakelijke netwerkdiensten is de laatste jaren gedaald. Zo was halverwege 2012 het aantal diensten nog meer dan 154.000, terwijl het een jaar later minder dan 150.000 is. De krimp wordt onder andere verklaard doordat meerdere koperaansluitingen vervangen worden door een enkele glasvezelaansluiting.

Totaal aantal zakelijke netwerkdiensten naar soort

Totaal aantal zakelijke netwerkdiensten naar soort


Concurrentie

Door meerjarige contracten verandert het speelveld in de zakelijke markten minder snel dan in de consumentenmarkten. Meer dan in de consumentenmarkten ondervindt KPN concurrentie van alternatieve aanbieders die mede op basis van toegang tot KPN’s netwerk concurreren. Dit komt mede doordat kabelnetwerken nauwelijks aanwezig zijn op bedrijventerreinen.

Zowel halverwege 2012 als een jaar later heeft KPN in de vaste telefonie markt voor tweevoudige gesprekken een marktaandeel tussen 85 procent en 90 procent. Zowel de kabelaanbieders als de alternatieve aanbieders hebben in deze markt beide een gezamenlijk aandeel tussen 5 en 10 procent.

Alternatieve aanbieders

De verhoudingen en dynamiek in het grootzakelijke segment, de vaste telefonie markt voor meervoudige gesprekken, zijn anders. KPN ondervindt op deze markt meer concurrentie van alternatieve partijen. Alternatieve aanbieders groeien in een jaar tijd van 25 tot 30 procent naar 30 tot 35 procent, terwijl kabelaanbieders een gezamenlijk aandeel van 5 tot 10 procent hebben. KPN heeft zowel halverwege 2012 als halverwege 2013 een aandeel van 55 tot 60 procent. Daarnaast ziet ACM afgelopen jaar een toename van het aantal digitale aansluitingen. Deze worden vooralsnog niet tot de markt gerekend.

Meer dan op de vaste telefonie-markt voor meervoudige gesprekken kan KPN in de markt voor zakelijke netwerkdiensten haar positie vasthouden. Net als een jaar geleden ligt ook in 2013 haar marktaandeel tussen de 60 en 65 procent. De voornaamste concurrentie ondervindt KPN van Eurofiber, Tele2 en Vodafone. Terwijl op de consumentenmarkten de verhoudingen tussen KPN en de gezamenlijke kabelaanbieders naar elkaar toe groeien, is de positie van KPN op de zakelijke markten aanzienlijk sterker. ACM is van mening dat op deze markten meer concurrentie nodig is en grijpt in door KPN op deze markten zwaardere verplichtingen op te leggen dan op andere markten.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.