BYOD loopt stuk op angstneurose

business_trendsBijna de helft (44 procent) van de bedrijven in Europa heeft een aversie tegen BYOD of staat het alleen toe in uitzonderlijke omstandigheden. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Oracle. Marktonderzoeker Quocirca ondervroeg zevenhonderd vertegenwoordigers van Europese bedrijven over het onderwerp bring your own device (BYOD) in het kader van de Oracle Europese BYOD Index.

Er is volgens de onderzoekers nog altijd veel weerstand in een groot aantal regio’s die veroorzaakt wordt door bezorgdheid over de beveiliging van bedrijfsdata op devices, gebruikersidentiteit en applicatiebeveiliging.

De organisaties die BYOD omarmd hebben zijn volgens de onderzoekers beter in staat te profiteren van BYOD, zoals het reduceren van it-kosten en vergroten van medewerkersproductiviteit, dan degenen die het concept afwijzen.

Clive Longbottom, research director Quocirca:

'BYOD – mits op de juiste manier geïmplementeerd – kan bedrijven echt veel opleveren: van een hogere werknemersproductiviteit en lagere hardwarekosten voor it tot meer mogelijkheden om het beste jonge talent aan te trekken. Het is goed om te zien dat sommige organisaties in Europa BYOD omarmen om deze voordelen te behalen. Er is echter reden tot bezorgdheid voor wat betreft de weerstand die vele anderen hebben en de weigering om BYOD te omarmen en te benutten ten behoeve van hun eigen business.'

Organisaties hebben de flexibiliteit om toegang te geven aan de apparaten van gebruikers en meer controle uit te oefenen door bedrijfs- en persoonlijke data te isoleren. Dit maakt veilige bedrijfsapplicatietoegang en governance mogelijk. De Benelux staat in de index in de top drie voor wat betreft 'meest volwassen benadering van BYOD', net na de Nordics en het Verenigd Koninkrijk.

Resultaten

 • Bijna de helft (44 procent) van de bedrijven in Europa heeft een aversie tegen BYOD of staat het alleen toe in uitzonderlijke omstandigheden.
 • Nog eens 29 procent staat alleen senior medewerkers het gebruik toe.
 • 22 procent verbiedt data of informatie opgeslagen op een BYOD-device, terwijl twintig procent helemaal geen regels heeft.
 • Meer dan de helft van de respondenten beheert smartphones niet als onderdeel van een BYOD-programma.
 • De beveiliging van informatie is de grootste zorg; 45 procent is zeer bezorgd over beveiliging van devices, 53 procent over beveiliging van applicaties en 63 procent over beveiliging van data.
 • Het onderzoek toont ook aan dat een groot deel van deze bezorgdheid verband houdt met de kennis over alle mogelijkheden die moderne beveiligingsoplossingen bieden: 37 procent heeft nog nooit gehoord van containerisatie (bedrijfsdata scheiden van persoonlijke data).
 • Bijna een derde gebruikt geen enkele vorm van mobile device management.
 • 22 procent heeft nog nooit gehoord van mobile device management.
 • Diegene die BYOD omarmen, hebben een completer beeld en behandelen zowel tablets als smartphones als BYOD. Ze hebben veel beveiligingsproblemen succesvol aangepakt en zijn voorbereid op een nog grotere verandering in toekomstige BYOD-ontwikkelingen.
Smartphones en tablets

Landenvergelijking

Volwassen

De Benelux staat in de index in de top drie voor wat betreft meest volwassen benadering van BYOD, net na de Nordics en het Verenigd Koninkrijk. De Benelux staat zelfs op nummer één als het gaat om het beschouwen van zowel smartphones als tablets als BYOD-devices. Samen met de Nordics en DCH (Duitsland en Zwitserland) zijn bedrijven in de Benelux er het meest van overtuigd dat de beveiliging van BYOD-devices te managen is. Bedrijven in de Benelux staan ook op de derde plek voor wat betreft kennis over containerisatie, opnieuw net achter DCH en de Nordics. Volgens de onderzoekers zijn bedrijven in de Benelux daardoor tamelijk ver in hun acceptatie van BYOD en hoe het concept veilig toe te passen is.

Omarmers versus ontkenners

De respondenten bestaan volgens de onderzoekers uit twee groepen: organisaties die BYOD omarmen (omarmers) en organisaties die het ontkennen (ontkenners).

 • 83 procent van de omarmers beheert smartphones en tablets als onderdeel van BYOD. Aan de andere kant neemt 73 procent van de ontkenners smartphones niet mee in hun BYOD-aanpak.
 • Twee derde van de ontkenners is zeer bezorgd over beveiliging in het algemeen, in tegenstelling tot slechts zes procent van de omarmers.
 • Als het gaat om specifieke aspecten van security is 86 procent van de ontkenners zeer bezorgd over de beveiliging van data en informatie, tegenover slechts 21 procent van de omarmers.
 • 65 procent van de ontkenners beheert data- en informatiebeveiliging niet of staat het onversleuteld toe op devices, tegenover slechts zeven procent van de omarmers.
 • Omarmers weten welke technologieën er zijn; bijna tachtig procent van de omarmers gebruikt bijvoorbeeld een bepaalde vorm van specifiek mobiele-applicatiebeheer, tegenover twaalf procent van de ontkenners.
 • De omarmers zijn voorbereid op verandering; meer dan twee derde van hen accepteert de noodzaak om verandering in typen devices of benaderingen te omarmen of ziet de BYOD-markt steeds complexer worden. Slechts elf procent van de ontkenners deelt deze inzichten.
 • De Nordics en de combinatie Duitsland/Zwitserland (DCH) zijn de landen met de meest volwassenen benadering van het BYOD-probleem, met een respectievelijke index-score van 5.65 en 5.32.
 • Het Iberisch Schiereiland en Italië zien de meeste uitdagingen in BYOD, wat hun index-scores van 3.87 en 4.05 aantonen. Deze landen hadden ook het grootste aandeel BYOD-ontkenners.
Hoe kijken bedrijven aan tegen BYOD?

Hoe kijken bedrijven aan tegen BYOD?

Branches

 • De communicatiebranche was de overall nummer één, met een index-score van 6.98. De mediabranche was met 6.43 een goede tweede.
 • Helemaal aan de andere kant scoort de financiële dienstverlening 3.96 en de publieke sector slechts 3.31.
 • Interessant volgens de onderzoekers is dat de mediabranche duidelijk het grootste aandeel omarmers heeft en de financiële dienstverlening het kleinste. De publieke sector heeft het grootste aantal ontkenners en de communicatiebranche heeft de minste ontkenners.

Conclusie

Het beveiligingsprobleem lijkt bij veel organisaties in heel Europa te hebben geleid tot ontkenning van en weerstand tegen BYOD. Technologieën als containerisatie, end-to-end encryptie en device- en applicatiebeheer geïntegreerd met  een unified enterprise identity store zijn op de markt beschikbaar en kunnen de BYOD en corporate owned personal enabled (COPE)-omgeving beveiligen. Het is essentieel dat betrokkenen bij het BYOD-ecosysteem dit duidelijk maken aan hun organisaties. Dit moet volgens de onderzoekers resulteren in een grote toename van het aantal Europese organisaties dat de voordelen behaalt die BYOD biedt.

Verantwoording

Quocirca, dat het onderzoek uitvoerde voor Oracle, ondervroeg zevenhonderd managers werkzaam bij grote en zeer grote ondernemingen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, het Iberisch Schiereiland (Spanje/Portugal), de Benelux (België/Nederland/Luxemburg) en de Nordics (Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden).

Een analyse van de vraag ‘Hoe ziet uw organisatie BYOD?’ onthult twee groepen. Degene die antwoordden: ‘We zijn er niet blij mee, maar kunnen het niet tegenhouden’ of ‘Wij staan BYOD alleen toe in uitzonderlijke omstandigheden’ (313 respondenten) zijn volgens de onderzoekers te beschouwen als ‘BYOD-ontkenners’. Degene die antwoordden: ‘Wij hebben een lijst met BYOD-devices die acceptabel zijn’ of ‘Wij staan iedereen toe BYOD te gebruiken’ zijn te beschouwen als ‘BYOD-omarmers’ (187 respondenten).

Het onderscheid dat de opstellers van de Oracle Europese BYOD Index maken tussen 'omarmers' en 'ontkenners' is weliswaar goed verantwoord en spitsvondig, maar komt nogal kunstmatig over. De wereld is nu eenmaal niet zwart-wit. Er zijn tegenwoordig nogal wat tinten grijs...Hoewel angst een slechte raadgever is, kun je tussen de regels van de twee recente onderzoeken, in opdracht van respectievelijk Samsung en Oracle, de angst bijna ruiken. Het lijkt er op dat bedrijven nu pas beginnen na te denken over de beveiligingsconsequenties van BYOD op de werkvloer. Dat is rijkelijk laat want de smartphones en tablets zijn alweer een aantal jaren op de markt. En de leveranciers van wearables zoals, Google Glass, de iWatch enzovoorts staan al te trappelen bij de receptie van uw bedrijf. BYOW (bring your own wearable) zal ongetwijfeld het volgende acroniem zijn waarmee het it-jargon wordt 'verrijkt'.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.