Grote bedrijven vrezen dataverlies door BYOD

business_trendsOnderzoek door Samsung toont aan dat 37 procent van Nederlandse ondernemingen klantgegevens heeft verloren of verwacht te verliezen door het gebruik van privétoestellen voor het werk. Slechts 3 procent van de organisaties gaf aan in de afgelopen twee jaar geen enkel beveiligingsprobleem te hebben gehad als gevolg van het gebruik van eigen devices door medewerkers. Samsung voerde het Europese onderzoek uit onder 490 cio’s en it-beslissers van organisaties met meer dan duizend werknemers.

Het onderzoek vond in 2013 plaats in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Vrijwel alle organisaties (93 procent) zijn in meer of mindere mate verontrust over de beveiliging van persoonlijke devices, zoals smartphones, tablets en laptops op de werkvloer. Van de Nederlandse organisaties is 40 procent bezorgd tot zeer bezorgd. In Spanje betreft dit aandeel zelfs 70 procent. Het zijn vooral de organisaties in de financiële sector die bezorgd tot zeer bezorgd zijn (55 procent). In de productiesector is dat 42 procent en in de retail, distributie en transport 44 procent.

Hygiënefactor

In veel sectoren wordt BYOD al snel een hygiënefactor. Als je geen beleid hebt, stel je je bedrijf mogelijk bloot aan een concurrentienadeel. Bovendien kan BYOD een onderneming veel schade toebrengen. Zeker als de organisatie het niet in een zeer streng beveiligde omgeving en met zeer strikte beleidsrichtlijnen voor gebruikers beheert.

Wat ziet u als de belangrijkste voordelen van een BYOD-programma voor uw organisatie?

Voordelen van een BYOD-programma

CYOD

De onderzoekers zien ook een omgeving waarin veel organisaties overwegen over te gaan naar een CYOD-beleid (choose your own device). Het beheer van minder soorten devices en modellen is daarbij doorgaans goedkoper dan in een BYOD-frame. De bijbehorende controlekosten zijn echter groter.

Erik Swart, director B2B bij Samsung Electronics Benelux:

Wat zijn de kostenbesparingen op de jaarlijkse communicatiekosten, inclusief hardware en mobiele diensten, dankzij uw BYOD-beleid? (in miljoenen euro’s)

Wat zijn de kostenbesparingen op de jaarlijkse communicatiekosten, inclusief hardware en mobiele diensten, dankzij uw BYOD-beleid? (in miljoenen euro’s)

'Het onderzoek toont aan dat organisaties veel voordeel kunnen behalen uit BYOD. Maar BYOD brengt ook beveiligingsrisico’s met zich mee. Cio’s moeten beleid formuleren dat de risico’s van datalekken minimaliseert en tegelijk duidelijkheid biedt voor de werknemers.'

Lekken

Als er geen goed beheer plaatsvindt, kan BYOD in potentie een organisatie lam leggen. Bijna een derde van de organisaties (30 procent) zegt dat ze klantgegevens hebben verloren door BYOD, of voorspelt dat dit gaat gebeuren. Bovendien zegt 38 procent dat zij documenten zijn kwijtgeraakt, of verwachten dat dit gaat gebeuren. 31 procent procent meldt of verwacht het lekken van vertrouwelijke informatie naar de media. De belangrijkste oorzaken van de beveiligingsproblemen hebben verband met gestolen (42 procent) en verloren (40 procent) telefoons. Bijna drie van de tien organisaties ziet dat als een aanzienlijke bedreiging. Andere oorzaken tot bezorgdheid, hebben te maken met de dreiging van niet-optimale beveiligingssoftware en malware op laptops (respectievelijk 43 procent en 40 procent) en tablets (27 procent en 33 procent respectievelijk).

Risico’s

In Nederland staat de helft van de organisaties met meer dan duizend medewerkers hun personeel toe om privé-apparaten te gebruiken voor werk. Hoewel vrijwel iedereen bekend is met de risico’s van zakelijk gebruikte privétoestellen, heeft slechts 21 procent van de Nederlandse organisaties beleid opgesteld om de beveiliging bij BYOD te verbeteren. Nog eens 14 procent is van plan om dit in de nabije toekomst te doen. Slechts 16 procent  van de bedrijven die een veiligheidskwestie heeft ervaren als gevolg van een BYOD-beleid, of denkt dit te zullen ervaren, heeft sindsdien zijn beveiligingsbeleid aangepast. Dit ondanks de ervaring met beveiligingsproblemen en oplopende kosten. Duitse organisaties vermelden met 24 procent de hoogste cijfers wat betreft het updaten van beleid. In Nederland betreft het 7 procent en in Frankrijk 8 procent van de ondervraagde organisaties.

Kostenbesparingen

Mits goed geïmplementeerd, kan BYOD volgens de onderzoekers leiden tot aanzienlijke kostenbesparing en productiviteitsverhoging. Zo blijkt uit het onderzoek dat de communicatiekosten voor organisaties jaarlijks gemiddeld 17 procent dalen, zodra dergelijk beleid is ingevoerd. Dat komt overeen met bijna 7 miljoen euro per organisatie. De kostenbesparing op jaarlijkse communicatierekeningen bleken in Frankrijk en Polen met 19 procent het hoogst. De besparing in Nederland was met 9 procent het laagst, maar is volgens de onderzoekers nog altijd aanzienlijk.

De onderzoekers brengen ook aanvullende kostenbesparingen onder de aandacht. 34 procent van de organisaties met een pro-BYOD-beleid merkt op dat ze lagere overheadkosten hebben. Daarbij valt te denken aan fysieke werkplekken en printen als gevolg van flexibel werken. Bij meer dan 37 procent van de Nederlandse respondenten verbeterde bovendien de productiviteit op de werkvloer na de invoering van BYOD-beleid. Dat gebeurde met gemiddeld 27 procent.

De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. En een ezel stoot zich geen tweede keer aan dezelfde steen. Het is in dit verband opmerkelijk dat slechts 7 procent  van de Nederlandse bedrijven die een veiligheidskwestie heeft ervaren als gevolg van een BYOD-beleid, of denkt dit te zullen ervaren, sindsdien zijn beveiligingsbeleid heeft aangepast (het landengemiddelde bedroeg 16 procent). Daarom is er maar één remedie: stel een beleid op om de beveiliging bij BYOD te verbeteren.

2 comments on “Grote bedrijven vrezen dataverlies door BYOD

 1. Guido Steusel on

  BYOD is ontstaan uit onvrede met het IT beleid, dat toestaan is een groot woord, maar bedoeld wordt dat de devices worden toegelaten (al dan niet met speciale policies) op het corporate netwerk. De reden dat, dat wordt toegestaan is evident dat BYOD tot kostenverlaging kan leiden (voor de devices 100 mensen en een device van 500-700 Euro/ 2jaar tel uit je winst).

  Maar waarom leidt dit tot 17 % minder communicatie kosten (of ging voorheen 17% van de kosten op aan bellen naar een geoutsourced IT beheer bedrijf in India ?)

  17% minder bellen naar de IT afdeling is wellicht ook de basis voor de productiviteit verbetering, het is toch bijzonder te zien dat geen bedrijf actief heeft meegewerkt aan een besparing van 7.000.000 euro/bedrijf op voorhand, maar dat, dat uit een post-mortem analyse komt.

  Overigens leidt BYOD wel tot interessante discussies omdat mobiele devices veelal worden voorzien van Mobile Device Management (Mits goed gedaan) een noodzakelijke ontwikkeling om verlies van data op de mobiele devices te verkleinen.

  Ik hoop op reactie vwb de echte achtergrond van de 17% communicatiekosten besparing.(Wellicht heeft de BTG door hun inkoop kracht daar wel aan bijgedragen?)

  • BTG kennismanager on

   Hallo Guido,

   Heb inmiddels het bericht geactualiseerd op basis van een opgevraagde whitepaper bij Samsung. Desgewenst kan ik je de whitepaper e-mailen. Stuur even een e-mail naar kennismanager at btg.org

   Groet,

   Eric van der Steen.

Reageren is niet mogelijk

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.