Verbruik mobiele data stijgt met 53 procent dankzij 4G

Met het toenemen van het aantal toestellen dat geschikt is voor mobiel breedband, stijgt het verbruik van data en neemt het verbruik van sms af. In een jaar tijd is het verbruik van data met ongeveer 53 procent gestegen van 18,1 petabyte naar 27,6 petabyte per jaar. Een petabyte is evenveel als een miljard megabyte. Dit signaleert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in het jaarverslag over het jaar 2013.

In 2013 starten de bestaande operators met de uitrol van 4G. Daarmee is mobiel breedband met snelheden tot 50 Mbps mogelijk. Nadat de toename van mobiel breedband eerder zorgde voor een daling van sms-berichten, beïnvloedt mobiel breedband dit jaar ook de spraakdiensten. Zowel sms-berichten als belminuten kunnen gecombineerd met een abonnement voor mobiel breedband, vaak voor een vast bedrag onbeperkt gebruikt worden.

Aansluitingen

In december 2012 hebben de bestaande operators (KPN, T-Mobile en Vodafone) en Tele2 frequentieruimte verkregen. Met deze frequenties kunnen zij 4G uitrollen, waarmee mobiel breedband met hogere snelheden mogelijk is. De bestaande operators beginnen in 2013 met de uitrol in de grote steden en geven aan in 2014 of 2015 een landelijk dekkend netwerk op basis van 4G te realiseren. ACM verwacht door de hogere snelheden die 4G biedt meer innovatie en nieuwe diensten voor consumenten en bedrijven.

Mobiele aansluitingen

Mobiele aansluitingen

 

Terwijl het totaal aantal aansluitingen afgelopen jaar redelijk stabiel is gebleven op 19,3 miljoen, is het aantal aansluitingen dat gebruik maakt van mobiel internet gestegen van 9,8 miljoen naar 11,0 miljoen aansluitingen. Het aantal abonnementen voor dongels en tablets daalt in de eerste helft van 2013, doordat sommige operators abonnementen aanbieden die zowel voor tablets als voor smartphones geschikt zijn.

In internationaal verband scoort Nederland gemiddeld en zijn er medio 2013 per honderd inwoners 66 aansluitingen voor mobiel breedband. Het gemiddelde binnen OESO ligt in die periode iets hoger op 68 aansluitingen. Internationale uitschieters met aanzienlijk meer aansluitingen zijn de Scandinavische landen met Finland in het bijzonder.

Medio 2013 is een abonnement met toestel het populairst onder consumenten; 46 procent van de mobiele aansluitingen van operators is een abonnement met toestel. 22 procent van de aansluitingen betreft een sim-only abonnement en 32 procent van de aansluitingen een prepaid aansluiting.

Gemiddeld maandelijks verbruik per toestel

Gemiddeld maandelijks verbruik per toestel

Data

Met het toenemen van het aantal toestellen dat geschikt is voor mobiel breedband, stijgt het verbruik van data en neemt het verbruik van sms af. In een jaar tijd is het verbruik van data met ongeveer 53 procent gestegen van 18,1 petabyte naar 27,6 petabyte per jaar. Een petabyte is evenveel als een miljard megabyte. Doordat mobiel breedband alternatieven zoals Whatsapp mogelijk maakt, daalt zoals eerder gemeld het sms-verbruik. Daardoor is in een jaar tijd het verbruik van sms met ongeveer 34 procent afgenomen van 9,5 miljard naar 6,3 miljard per jaar. Operators spelen in op de invloed die mobiel breedband op belminuten heeft door bundels aan te bieden met onbeperkte hoeveelheden belminuten en sms-berichten. Het aantal minuten dat gebeld is, blijft ongeveer gelijk op 22,7 miljard.

Verbruik

In de tweede helft van 2011 werd op een toestel maandelijks 196 minuten gebeld, werden 97 sms-berichten verstuurd en verbruikten toestellen geschikt voor mobiel breedband gemiddeld 249 MB. Twee jaar later is het gemiddeld aantal belminuten licht gestegen naar 199, terwijl het aantal sms-berichten gedaald is naar 49. Daarentegen is er gemiddeld 452 MB per toestel per maand verbruikt.

Volumes

Volumes

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.