Roamingkosten worden versneld afgeschaft

markt_spelersDe extra kosten voor bellen of mobiel internetten in een ander EU-land moeten uiterlijk eind volgend jaar verdwijnen. Dat stelt een commissie van het Europees Parlement. Daarmee is er in de Europese Unie een nieuwe stap gezet om de zogenoemde roamingkosten zo snel mogelijk af te schaffen. Ook de Europese Commissie wil een afbouw, maar zij noemde nog geen tijdstip.

De afgelopen jaren zijn de tarieven al wel herhaaldelijk verlaagd. De parlementscommissie vindt dat consumenten uiterlijk vanaf 15 december 2015 niet meer extra hoeven te betalen voor bellen, mobiel internetten of het versturen van een sms uit een ander EU-land.

Het aanpakken van de roamingkosten maakt deel uit van een groot pakket voorstellen van Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) om één Europese telecommarkt te bereiken. Zij verwelkomde de besluiten van de parlementscommissie dan ook ‘als geweldig nieuws’. Bijna de helft van de Europeanen weigert in een ander EU-land mobiel te internetten uit vrees voor een torenhoge rekening.

Data roaming

Vanaf 15 december 2015 zal mobiel bellen of het versturen van een sms-bericht of e-mail in het buitenland dus niet langer meer duurder zijn dan in eigen land. De Europese Commissie heeft de roamingtarieven sinds 2007 geleidelijk doen dalen. Als gevolg van EU-wetgeving hebben consumenten prijsverlagingen van 80 procent voor gesprekken en sms gezien, terwijl data roaming nu tot 91 procent goedkoper is dan in 2007. Desondanks schakelt nog steeds 28 procent van de reizigers in de EU hun telefoons uit om roamingkosten te vermijden volgens een onderzoek door de Commissie. De onderstaande grafiek laat zien hoe de plafonds voor de roamingprijzen de afgelopen jaren zijn geëvolueerd.

Het is de bedoeling dat het hele Europees Parlement zich op 3 april aanstaande over de voorstellen buigt. Daarna volgen er onderhandelingen met de lidstaten.

Verlaging roamingkosten 2007 - 2014

Verlaging roamingkosten 2007 - 2014

One comment on “Roamingkosten worden versneld afgeschaft

 1. Hendrik Rood on

  Dit was natuurlijk wel te verwachten. Het Europees Parlement en de Europese Unie is de grootste concentratie in Europa van mensen met wetgevende macht en tegelijk een bijna permanente “bill shock”.

  De hoge roamingtarieven definitief aanpakken was dan ook het eenvoudigste deel van het pakket Telecommaatregelen van Kroes om er politiek bij het Parlement doorheen te krijgen.

Reageren is niet mogelijk

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.