In gesprek met… Herman Koning

mens_talent
In de rubriek ‘In gesprek met’ geven we het woord aan de BTG-leden. Zij vertellen waar zij mee bezig zijn in hun dagelijkse werk, welke rol de BTG hierin speelt en wat zij verwachten van de vereniging.

Herman_Koning_website

Herman Koning, ICT Team Leader bij IOI LodersCroklaan:

'Wet- en regelgeving op Europees niveau wordt steeds bepalender. Wat dat betreft zouden we een sterkere lobbyfunctie moeten hebben als BTG'

IOI LodersCroklaan is een wereldwijde, toonaangevende producent en leverancier van plantaardige oliën en vetten voor met name de voedingsmiddelenindustrie, variërend van bakkerij en zoetwaren tot babyvoeding. Tot 2003 maakte IOI LodersCroklaan deel uit van Unilever. Sindsdien is IOI LodersCroklaan een dochtermaatschappij van de Maleisische IOI Group. In Europa heeft IOI LodersCroklaan raffinaderijen in Wormerveer (ca. 400 medewerkers) en op de Maasvlakte (ca. 100 medewerkers). Buitenlandse vestigingen bevinden zich onder andere in Maleisië, Brazilië, Canada, Amerika, China en Rusland.

Focus op kostenreductie

Herman Koning werkt al 25 jaar bij dit business to business bedrijf. Hij is begonnen op het laboratorium, aangezien hij is opgeleid als chemisch analist. Herman: 'Ik kreeg de opdracht om de dataverwerking en dataopslag te digitaliseren. Dat betekende vernieuwing van een aantal systemen en het koppelen van deze systemen zodat handmatig invoeren van data overbodig werd.' Dit vernieuwingstraject nam circa 5 jaar in beslag. Daarna werd Herman toegevoegd aan de afdeling Business Systems Operations. Zijn huidige functie is ICT Team Leader. Hij licht toe: 'Ik ben verantwoordelijk voor het functioneren van IT en telecommunicatie binnen ons bedrijf. Telecommunicatie is een relatief klein onderdeel van mijn takenpakket. We werken met een Alcatel Lucent telefooncentrale, die inmiddels 5 jaar oud is en 400 poorten omvat. Daarnaast werken we met 80 basis-gsm’s en 60 smartphones. Onze bedrijfshulpverlening werkt met Dect-toestellen. Het is voor ons bedrijf heel belangrijk om de kosten zo laag mogelijk te houden, om concurrerend te kunnen blijven in de markt. Binnen IT focussen we meer op kostenreductie dan op innovatie. Er moet een concrete business case zijn, willen we investeren, zoals bijvoorbeeld in Lync. Dit heeft uiteindelijk geleid tot besparingen.'

'De facturen die TGG voor ons maakt, helpen ons te sturen op kosten, omdat deze facturen per afdeling gespecificeerd zijn. Dat geldt overigens alleen voor mobiele telefonie. Dat is qua telecommunicatie ook de grootste kostenpost; mobiel bellen in Brazilië kost al gauw vijf euro per minuut. Qua kostenreductie ben ik ook blij met de 3% korting op de mobiele kosten van leverancier Vodafone. Dit hebben wij alleen via het mantelcontract van de TGG kunnen realiseren. Toen wij nog onderdeel uitmaakten van Unilever, hadden we een steviger onderhandelingspositie bij leveranciers. Nu zijn we een stuk kleiner en krijgen we als individueel bedrijf geen grote kortingen meer afgedwongen bij leveranciers.'

Relatie BTG en TGG versterken

Herman: 'Ik ben al 15 jaar betrokken bij de BTG. Ik ben voorzitter van de Alcatel Lucent werkgroep. Of beter gezegd; was. Momenteel liggen de werkgroepen stil en dat is jammer. Maar ik kreeg het niet meer georganiseerd en ik voelde me te weinig ondersteund door de BTG. Dat is denk ik een gevolg van de ongelukkige situatie van de afgelopen twee jaar. Het was voor mij duidelijk dat er geen samenwerking plaatsvond tussen de bestuurder van de BTG en de directeur van de TGG. Er werd als BTG en TGG niet meer gezamenlijk opgetrokken, wat ik een gemiste kans vind en nadelig acht voor de leden. Ik zie juist de voordelen van samenwerking tussen beide partijen. Als BTG-lid nemen wij bijvoorbeeld mobieltjes af via de TGG. Ook de facturatie loopt via de TGG. Maar waarom biedt de TGG bijvoorbeeld geen switches aan? Ook andere IT-gerelateerde producten en diensten zouden via de TGG aangeboden kunnen worden met een volumekorting. Telecom en IT is vandaag de dag immers steeds meer geïntegreerd. Wat dat betreft vind ik dat de naam BTG de lading niet meer dekt.'

Toegevoegde waarde BTG

'Ik heb een drukke baan en heb vaak weinig tijd om achter actuele informatie aan te gaan. Daarom ben ik blij dat ik updates krijg per mail van de BTG en de TGG. Ook op de bijeenkomsten wordt veel waardevolle informatie gedeeld. Ik ben ook blij met de kennis over de telecom-aanbieders; wie is eigenaar van wie en hoe liggen de zakelijke verhoudingen. Daar kom ik zelf niet zo makkelijk achter en via de BTG kom ik op een betaalbare manier aan deze informatie. Verder ben ik geïnteresseerd in alles wat met wet- en regelgeving te maken heeft op het gebied van telecommunicatie en IT. Ook op Europees niveau, dat wordt immers steeds bepalender. Wat dat betreft zouden we een sterkere lobbyfunctie moeten hebben als BTG.'

Tips en advies

'Laten we leren van de fouten die de afgelopen periode zijn gemaakt. Met elkaar als BTG-leden conclusies trekken en weer volle kracht vooruit. BTG moet de werkgroepen wat mij betreft weer actiever ondersteunen, zodat deze weer tot bloei komen. Verder zie ik BTG en TGG als één organisatie, ook al zijn de doelstellingen en belangen anders. Verdergaande samenwerking tussen deze twee partijen is vind ik cruciaal. Als we daar met een open vizier naar kijken, kunnen we de mogelijkheden verkennen.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.