Hedgefonds John Paulson heeft KPN in het vizier

markt_spelersHedge fund Paulson & Co, opgericht door miljardair John Paulson, heeft een eerste belang in KPN gemeld. Dit bleek uit een melding aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 24 maart 2014.

Paulson & Co meldde een kapitaalbelang van 4,54 procent in KPN bij eenzelfde stemrecht. De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden.

Paulson & Co kwam in Nederland vooral in het nieuws als gevolg van de geruchtmakende rechtszaak die het kantoor samen met het investeringsfonds Centaurus aanspande tegen het bestuur van het Stork-concern, een zaak waarin de Ondernemingskamer uiteindelijk uitspraak heeft gedaan. De strijd tussen het bestuur van Stork enerzijds en Centaurus en Paulson anderzijds ging om de toekomstige strategie van Stork. In een recent interview in de Wall Street Journal voorspelt Paulson dat de volgende consolidatieslag zal plaatsvinden in de telecom- en kabelsector: ' Telecom is the next big area for consolidation.'

Wet melding zeggenschap

Iedereen die beschikt over 3 procent of meer (substantiële deelneming of shortpositie) van het geplaatst kapitaal van een beursgenoteerde onderneming moet dit tegenwoordig melden aan de AFM. Zodra deze drempelwaarde wordt bereikt, over- of onderschreden, moet dit onverwijld gemeld worden. Vervolgens moet opnieuw onverwijld gemeld worden, zodra de substantiële deelneming of shortpositie een drempelwaarde bereikt, overschrijdt of onderschrijdt. Dit kan het geval zijn als men de beschikking krijgt of verliest over aandelen en/of stemmen of door een toe- of afname van het geplaatste kapitaal van de beursgenoteerde onderneming. De drempelwaarden zijn: 3 procent, 5 procent, 10 procent, 15 procent, 20 procent, 25 procent, 30 procent, 40 procent, 50 procent, 60 procent, 75 procent en 95 procent.

Ondoorzichtig

De AFM waarschuwde in 2005 al voor de gevaren van hedge funds. In 2007 verscheen een genuanceerde  column over het fenomeen in ESB. De toezichthouder zag het ondoorzichtige karakter van hedge funds als grootste punt van zorg. In een op 6 september 2005 gepubliceerd rapport inventariseerde de AFM mogelijke risico's die gepaard gaan met de sterke opkomst van hedge funds. De AFM zag geen dwingende noodzaak voor een aanscherping van het toezicht. Wel werd vervolgonderzoek ingesteld bij een aantal instellingen om meer zicht te krijgen op de Nederlandse marktpraktijk.

Onlangs verscheen in de digitale versie van BTG magazine een uitgebreide reconstructie in twee delen met betrekking tot de overnamestrijd die woedde rondom KPN (inloggen vereist).

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.