Mobility in Afrika: van talking drum tot smartphone

magazineHoewel wereldwijd al 2,7 miljard mensen met het internet zijn verbonden, geldt voor twee derde van de  wereldbevolking, oftewel 5 miljard mensen, dat ze nog steeds niet connected zijn. Een gemiste kans vindt prof. dr. Mirjam de Bruijn van Universiteit Leiden die als antropologe de mobiliteit van nomaden in Afrika onderzocht. Gefascineerd door de zogenoemde sociale en mobiele marges volgde ze jarenlang de technologische ontwikkelingen op de voet. Van de talking drum tot en met de mobiele telefoon. De supersnelle 4G-technologie maakt volgens haar zeker kans in Afrika: 'In Senegal bijvoorbeeld lopen momenteel al pilots met de drie grote providers.'  Lees nu de longread in de digitale versie van BTG magazine [inloggen vereist].

De toekomst van de wereldeconomie is een kenniseconomie en internet is hiervoor de basis, zo speechte Mark Zuckerberg tijdens Mobile World Congress. Zuckerberg, die in Barcelona sprak als een van de initiatiefnemers van Internet.org., benadrukte het economisch belang van internet voor ontwikkelingslanden. Hij baseerde zich hierbij op een rapport van Deloitte. Als we in staat zijn de connectivity gap te overbruggen en de ontwikkelingslanden in hetzelfde tempo als de ontwikkelde landen op het internet aan te sluiten, zal de productiviteit in de afgelegen gebieden wereldwijd met 25 procent toenemen. Het bruto nationaal product zal met 2.2 biljoen dollar toenemen, er zullen meer dan 140 miljoen nieuwe banen ontstaan en 160 miljoen mensen zullen uit de armoede worden getild, zo voorspellen de onderzoekers van Deloitte.

Drones

Aan de techniek zal het niet liggen. Zo fabriceert het Amerikaanse Titan Aerospace drones op zonne-energie die vijf jaar in de lucht kunnen blijven hangen zonder op te laden. Met deze drones zouden internetverbindingen kunnen worden aangeboden in afgelegen gebieden in de wereld, zoals bijvoorbeeld in Afrika. Google werkt aan een soortgelijk project: 'Loon for all, balloon powered internet for everyone', zo luidt de slogan. Tot zover de ronkende reclameteksten. De dagelijkse praktijk in Afrika is echter weerbarstig, zo weet Mirjam de Bruijn uit eigen ervaring. Lees nu de longread in de digitale versie van BTG magazine.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.