Ronde tafel bijeenkomst "Mobiele netwerkcodes; sim only" – 16 april 2014

AgendaStel je eens voor dat je als bedrijf kunt beschikken over je eigen simkaarten en daarbij vrij kan wisselen van  provider. BTG onderzoekt momenteel wat de voor- en nadelen zijn om als vereniging een mobiele netwerkcode/BTG-simkaart aan te bieden aan haar leden. Aanmelden kan digitaal.

TNO werkt, in opdracht van BTG, momenteel een business case uit, zodat we een gefundeerde keuze kunnen maken.Sim-kaart

Ronde tafel discussie

Op 16 april om 15.00 uur organiseert de BTG hierover een ronde tafel discussie voor haar leden, met een afsluitende netwerkborrel (rond 17.00 uur). Voor welke leden is een eigen simkaart interessant? Onder welke voorwaarden willen zij deze dienst van de BTG afnemen? Zien we ook nadelen? De discussie zal worden geleid door Paul Teixeira, hoofdredacteur van Telecommagazine.

Wie zitten aan tafel

Er zullen 10 BTG-leden plaatsnemen aan tafel, die vanuit hun dagelijkse praktijk betrokken zijn bij het onderwerp mobiele netwerkcodes. Zij gaan met elkaar in discussie over de voor- en nadelen van een BTG-gerelateerde mobiele netwerkcode.

Uitnodiging voor BTG-leden

Als BTG-lid ben je van harte welkom om te luisteren en deel te nemen aan deze discussie. Wij horen graag of je interesse hebt in deze mogelijke nieuwe dienstverlening van BTG/TGG  en onder welke voorwaarden je hier gebruik van zou willen maken. Je hoeft geen expert te zijn op dit onderwerp om mee te discussiëren.

Aanmelden

Meld je hier uiterlijk 9 april a.s aan.
Dit vanwege logistieke redenen.

Graag tot ziens op 16 april, bij Champ ‘Aubert.
Hartelijke groet,

Jan Smeding
Interim-bestuurder BTG

 

Achtergrondinformatie en aanleiding voor de bijeenkomst

Ieder apparaat dat via een mobiel netwerk is aangesloten gebruikt een sim en via de daarop vastgelegde Mobile Network Code (MNC) en Mobile Country Code wordt bepaald wat het thuisnetwerk is van dit apparaat. Tot voor kort was het alleen voor publieke Mobile (Virtual) Network Operators (MVNO/MNO) mogelijk om een eigen MNC te hebben en daarmee is elke mobiel apparaat vanzelf geassocieerd met deze publieke operator. Zeer recent is in Nederland (als eerste en enige land ter wereld) de wetgeving rondom Mobile Netwerk Codes verruimd: het is nu mogelijk om als ‘gewoon’ bedrijf een eigen MNC subreeks te krijgen via de zgn. Shared MNC constructie.

Consequentie voor bedrijven

Via de Shared MNC constructie is het nu mogelijk om als bedrijf mobiele communicatie te realiseren die in meer of mindere mate onafhankelijk is van publieke netwerkoperators. Het overstappen tussen publieke netwerkoperators wordt hierdoor versimpeld, omdat er niet langer een sim-wissel nodig is. Vooral voor Machine-to-Machine (M2M) toepassingen is dit een groot voordeel, omdat het in dit domein technisch vaak ondoenlijk is om sim’s te wisselen. Maar ook al is een sim-wissel technisch mogelijk, toch is dit nog vaak een kostbare zaak. Een eigen MNC subreeks biedt ook mogelijkheden om als bedrijf een eigen radionetwerk (d.w.z. antennes en basisstations) te creëren en hiermee lokaal een betere dekking te bereiken (bijv. indoor).

Consequentie voor BTG en haar leden

Het hebben van een eigen MNC subreeks is een voorwaarde, maar niet het enige wat nodig is om de genoemde voordelen te bereiken. Er zal ook een netwerkinfrastructuur en het beheer daarvan gerealiseerd moeten worden. Daarnaast zullen er de nodige nationale en (waar nodig) internationale afspraken gemaakt moeten worden om te kunnen ‘roamen’ op de diverse niet-eigen netwerken. De BTG wil hierin gaan voorzien voor zijn leden, d.m.v. een palet aan dienstverleningen variërend van het (laten) aanleggen van een stuk basisnetwerkinfrastructuur, het (laten) beheren van dit netwerk, en het aangaan van de benodigde ‘roaming’/‘hosting’/‘hubbing’ contracten.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.