Nieuwe Europese telecomregels leiden tot discutabele machtsconcentratie operators

markt_spelersHet Europees parlement heeft ingestemd met een reeks regels voor de telecommunicatie binnen de EU. De zogeheten ‘Netneutraliteit’, de onbelemmerde doorgifte van internetdata, wordt voortaan binnen de gehele Europese Unie een feit. Ook worden vanaf december 2015 roamingkosten geschrapt.

Dat laatste betekent voor operators een forse financiële aderlating. De BTG, de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit en non-profit sectoren, voorziet hierdoor een mogelijke kaalslag in het aantal operators.Logo BTG

Roaming

Met ingang van 2015 is het gedaan met de zogenoemde roamingkosten, het bedrag dat operators aan consumenten en zakelijke afnemers rekenen voor de doorgifte van mobiele telefoongesprekken en mobiele data bij grensoverschrijding binnen de Europese Unie. De Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers (BTG) meent dat er door het wegvallen van de roamingomzet een consolidatieslag in de telecommarkt zal komen. BTG-lid en –woordvoerder Teus van der Plaat  stelt desgevraagd dat 'er op termijn van de 40 à 50 aanbieders in Europa straks een beperkt aantal grote partijen overblijft. Vergelijkbaar met de Amerikaanse telecom markt, waar de tarieven aanzienlijk hoger zijn dan in Europa', aldus Van der Plaat.

'De vraag is of consumenten, bedrijven en overheden uiteindelijk gebaat zijn bij een dergelijke machtsconcentratie', Teus van der Plaat

De BTG is van mening dat operators een gezond verdienmodel moeten hebben om de continuïteit van moderne, effectieve infrastructuur te kunnen bieden. Operators moeten de mogelijkheid hebben om inkomsten te generen, waarmee zij kunnen investeren. 'Wij gaan hierover binnenkort in dialoog met de operators ', zegt BTG interim-bestuurslid Jan van Alphen, in het dagelijks leven telecomverantwoordelijke bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Netneutraliteit

De bedenker van de nieuwe Europese telecomregels, Euro Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) heeft in haar nieuwe regels tevens een waarborg voor de netneutraliteit ingebouwd. Haar oorspronkelijke voorstel hierover is op verzoek van enkele leden van het Europees Parlement aangescherpt naar Nederlands model. In Nederland is een dergelijke waarborg al langer in wetgeving verankerd. De Europese netneutraliteit behelst onder meer dat operators slechts onder zeer strikte voorwaarden extra geld mogen vragen voor ‘premium-doorgifte’ van data via het internet. Hiermee wordt voorkomen dat operators bijvoorbeeld aan bandbreedte-grootverbruikende partijen (zoals de Amerikaanse videostreamsite Youtube) of consumenten een apart bedrag gaan rekenen voor een snellere doorgifte van videobeelden.

De aangescherpte Europese netneutraliteit blokkeert een mogelijke manier voor operators om wegvallende roaminginkomsten (deels) te compenseren door nieuwe omzetstromen aan te boren. Operators kampen al langere tijd met dalende inkomsten door onder andere veranderend consumentengedrag. Zo wordt er door klanten steeds minder gebruikgemaakt van betaalde diensten zoals het versturen van sms-berichten. In Nederland is volgens het onderzoeksbureau Telecompaper de totale omzet in de mobiele telecommarkt in 2013 met 6,7 procent ten opzichte van het voorafgaande jaar gedaald. Een groot deel van de daling is op conto van de reeds eerder door de Europese Commissie ingezette verlaging van de roamingkosten binnen de EU te schrijven. Analisten vrezen dat operators hierdoor in een spagaat terecht zullen komen: ondanks afnemende inkomsten wordt van hen verlangd dat zij omvangrijke investeringen blijven doen in netwerkinfrastructuren.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.