In gesprek met… Victor Viveen

mens_talent
In de rubriek ‘In gesprek met’ geven we het woord aan de BTG-leden. Zij vertellen waar zij mee bezig zijn in hun dagelijkse werk, welke rol de BTG hierin speelt en wat zij verwachten van de vereniging.

Victor Viveen, hoofd dienstenmanagement ICT van de Nationale Politie:Victor_Viveen_website

'Als telecommanager moet je de toekomst faciliteren'

Victor begon 7 jaar geleden bij de ICT organisatie van de Politie als dossiermanager telecommunicatie. In 2012 kreeg hij de opdracht om een nieuwe afdeling op te zetten en te bemensen. Deze afdeling voert de regie op alle ICT- diensten binnen de Nationale Politie. Sinds 1 januari 2013 is de afdeling operationeel, met als locatie Odijk. Victor: 'De afdeling bestaat uit dienstenmanagers (25Fte), die elk verantwoordelijk zijn voor de ICT diensten voor een specifiek aandachtsgebied zoals intelligence, bedrijfsvoering, meldkamer, opsporing en handhaving maar ook telefonie, netwerken en werkplekken.'

Telecommunicatie als strategisch onderwerp

Hoewel telecommunicatie slechts een onderdeel is van de werkgebieden van Victor, is hij er nauw bij betrokken. 'De ontwikkelingen in mobiele communicatie hebben grote invloed op de bedrijfsprocessen. Je moet een visie hebben op de mogelijke invloed van nieuwe ontwikkelingen op je organisatie. Daarnaast moet je de organisatie hierin faciliteren; de technologie zodanig implementeren dat politiemensen hun werk beter kunnen doen en de burger makkelijker in contact kan komen met ons. Aanpassingen in de werkprocessen maken onderdeel uit van deze implementatie. Dat is voor mij de uitdaging van mobiele communicatie. Hierbij zie je dat telecommunicatie nog steeds een afgebakend onderwerp is. Niet zo zeer de technologie, maar wel het gebruik.'

Als voorbeeld noemt Victor het doen van aangifte van bijvoorbeeld een gestolen fiets. Dat proces is veranderd door nieuwe technologie. Vroeger kon je alleen aangifte doen door naar een politiebureau te komen. Nu heeft de burger keuze uit verschillende kanalen; via internet, via 3D aangifte of nog steeds op de oude manier. Victor: 'In plaats van de keuze voor één gestandaardiseerd proces binnen de Politie, ontstaan er nu meer mogelijkheden voor de burger. Dat geldt ook voor de communicatie met de burger in het algemeen. Zij kunnen ons bellen via 0900 8844 maar ook steeds beter volgen en benaderen via Facebook, WhatsApp of Twitter. We delen ook meer informatie op politie.nl. Meer mogelijkheden dan vroeger, dus ook meer uitdagingen in het bijhouden van de contacten met burgers via meerdere  kanalen.'

BTG: nieuwe ontwikkelingen laten zien

Victor: 'De BTG kan haar leden inzicht geven in de technologische ontwikkelingen. Vervolgens kunnen we als leden met elkaar sparren over hoe je als organisatie hier op kan anticiperen. Welke keuzes maak je en hoe richt je de organisatieprocessen hier op in. Een voorbeeld hiervan was de presentatie van Tele2 op de laatste Combidag, waarin ze drie pakketten lieten zien die zij aanbieden op basis van medewerkersprofielen; de kantoorwerker, de thuiswerker en de mobiele werker. In de discussie daarna kwamen we als leden tot de conclusie dat dit een goede opzet is. In sommige gevallen kunnen of willen we dat niet van Tele2 afnemen en zullen we zelf binnen onze organisaties met profielen moeten werken en daar verschillende aanbieders bij zoeken. Het verhaal van Tele2 was de inspiratie om tot dit inzicht te komen. Leveranciers hebben een waardevolle inbreng in de BTG omdat zij dicht op de ontwikkeling van nieuwe technologieën zitten. Interessant om te zien welke keuzes ze maken. Daardoor kun je als lid kennis opdoen over complexe onderwerpen in dit brede vakgebied.'

Ervaringen delen

'Ik vind het een uitdaging om als BTG enerzijds een podium te bieden aan leveranciers en anderzijds als leden ervaringen uit te kunnen wisselen zonder de aanwezigheid van leveranciers. Leden moeten open en vrij kunnen praten over waar ze mee bezig zijn. Praktijksituaties en ervaringen van andere organisaties zijn voor ons als Politie zeer waardevol en leerzaam. We delen zelf ook graag onze ervaringen. Vaak zijn die interessant door de grootte van onze organisatie. We zijn als Politie de grootste werkgever in Nederland en hebben bv meer dan 30.000 smartphones in gebruik.'

'Leveranciers zijn een belangrijke kennisbron voor de BTG;  denk bijvoorbeeld aan de Blackphone; wat zijn de voor- en nadelen en voor welke groep medewerkers is de Blackphone een oplossing? Wat is de gedachte achter het concept? Ook het onderwerp Mobile Device Management is interessant om met een of meerder leveranciers uit te diepen. Wat is hun visie? Waar zien zij de markt naar toe bewegen? Hoe zorg je voor de balans tussen vrijheid in gebruik en veiligheid? Kies je voor een single vendor en daarmee voor een kortere time-to-market óf voor meer vrijheid en flexibiliteit? Daar kunnen we als BTG-leden een interessante discussie over voeren. Ik vind dit goede voorbeelden van het faciliteren van de toekomst. Aan de telecommanager de uitdaging om je organisatie een stap verder te brengen.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.