Voice over IP groeit in Nederland naar 5,1 miljoen

business_trendsDe Nederlandse voip-markt is in het laatste kwartaal van 2013 met 1,1 procent gegroeid naar een totaal van 5,1 miljoen aansluitingen. Dit blijkt uit Telecompaper's kwartaalrapport over de Nederlandse telefoniemarkt.

Zowel het aantal PSTN/ISDN-aansluitingen (min 6,8 procent) als het aantal WLR (Wholesale Line Rental)–aansluitingen (min 2,5 procent) daalde in het vierde kwartaal van 2013. De groei in voip was echter groot genoeg om dit te compenseren, waardoor het totaal aantal vaste aansluitingen met 0,2 procent groeide. In totaal telde Nederland aan het einde van 2013 6,25 miljoen vaste aansluitingen.

Verwachtingen

Marktonderzoeker Telecompaper verwacht dat het aantal vaste telefoonlijnen zal blijven groeien met een gemiddelde van 1,3 procent per jaar tot en met 2018. De aanjager van de groei in voip-lijnen was glasvezel-voip met een kwartaalgroei van 5,1 procent. Ook kabel-voip en dsl-voip groeiden, zij het minder: met 0,8 procent en 0,5 procent in het kwartaal.

De omzet van vaste telefonie voor consumenten was stabiel vergeleken met het derde kwartaal in 2013 en kwam uit op 334 miljoen euro. Telecompaper verwacht dat de omzet gedurende 2014-2018 gaat dalen met een gemiddelde van 2,0 procent per jaar.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.