Nederlandse zorgsector druk bezig met wearable-ontwikkeling

business_trendsFabrikant Apple heeft zijn zinnen kennelijk gezet op medische toepassingen als nieuwe afzetmarkt. Het een en ander moet blijken uit de recente aanwas van nieuwe werknemers op executive niveau met ervaring in de medische sector. Naar verwachting, zullen zij meewerken aan de verdere ontwikkeling van de nog onaangekondigde ‘iWatch’-gadget die zich voor biometrische toepassingen moet lenen.

Vloedgolf wearable gadgets richt zich op fitness en medische toepassingen

Er gaan reeds enige tijd geruchten over de mogelijke intrede van Apple in de markt voor medische toepassingen. Volgens Reuters krijgen de geruchten meer substantie door het feit dat de fabrikant in het afgelopen jaar ‘zes prominente experts op het gebied van biomedicijnen’ heeft weten te strikken voor een dienstverband. Het accent ligt op deskundigen die ervaring hebben opgedaan met de ontwikkeling van sensoren die gebruikt kunnen worden in medische toepassingen.

De instroom van medische experts zou er op moeten wijzen dat Apple vaart maakt met de introductie van de al veelbesproken, iWatch (een zogenoemde ‘wearable’). Dit apparaat zou voorzien moeten zijn van allerhande sensortechnologie waarmee de gebruiker in staat is om zaken als zijn eigen bloedsuikerniveau te meten. Volgens een anonieme, door Reuters bevraagde, bron denkt de fabrikant tevens aan het opzetten van een ‘health & fitness platform’ dat het business model volgt van de Apple App Store.

De wearable’s zijn hot. Niet alleen Apple is er, naar verluidt, druk mee bezig. Ook bij andere concerns heeft deze categorie apparaten de onverdeelde aandacht. Tijdens de 2014-editie van het grootste telecomcongres ter wereld, het Mobile World Congress in het Spaanse Barcelona, was elke zichzelf respecterende elektronicafabrikant aanwezig met een – al dan niet al werkende – wearable apparaat.

Samsung Gear Fit

Apple-Concurrent Samsung is al wat langer, sinds februari dit jaar, actief met een eigen ‘wearable gadget’ dat onder andere ook voor biometrische toepassingen geschikt is. Deze Gear Fit, een nieuwe smartwatch met fitnessfuncties, is de eerste wearable uitgerust met een gebogen Super Amoled-scherm van 1,84-inch. De Gear Fit staat via bluetooth in verbinding met een geschikte smartphone (vooral recente Galaxy-modellen) en wisselt berichten, gps-gegevens en andere informatie uit. Samsung presenteert de Gear Fit als ‘jouw persoonlijke fitnesscoach’, vooral ook vanwege de ingebouwde hartslagmeter waarover ook de Gear Fit beschikt. Daarmee zou het in theorie mogelijk moeten zijn om tijdens een training in realtime aanwijzingen te krijgen om effectiever te trainen, op basis van je hartslag en sportieve doelstellingen.

In de praktijk werkt het echter nog niet vlekkeloos. Tijdens het sporten heeft de Gear Fit namelijk nogal wat moeite om de hartslag juist te meten, waardoor de coaching vaak slecht aansluit bij de training. Overigens werkt de ingebouwde stappenteller wel gewoon goed, maar synchroniseren met de S Health App gaat ook niet altijd vlekkeloos. helaas. De Gear Fit is wel heel handig als smartwatch, voor het tonen van informatie over binnenkomende berichten, oproepen of informatie van andere apps. In de praktijk blijkt het erg makkelijk om niet altijd de smartphone tevoorschijn te hoeven halen om te zien wat voor bericht er binnenkomt. De gebruiker kan zelf instellen van welke apps er informatie getoond moet worden, zodat een ‘overload’ uitgesloten kan worden. De eerste indruk van de Gear Fit is redelijk positief, maar het slimme apparaatje moet nog wat meer volwassen worden om te overtuigen.

Nederlandse zorgsector

De zorgsector in Nederland is breed bezig met dit thema. Het sluit dus ook hier goed aan op de functionele behoeften. Trend binnen deze sector is dat mobiele apparaten steeds meer een medisch device worden, omdat zij ook zijn te zetten voor medische toepassingen. Denk hierbij aan medische alarmdifferentiatie, waarin medische alarmen kunnen worden gedifferentieerd op basis van urgentie. Het Universitair Medisch Centrum Utrecht ontwikkelt hiervoor samen met diverse leveranciers maatwerkoplossingen. Daarnaast worden in een speciale research- en ontwikkelingsboard van het UMC Utrecht veel apps ontwikkeld, vaak voor medische toepassingen. Een voorbeeld daarvan is de Nurse-app voor de ‘aan bedregistratie ‘van medische gegevens van de patiënt, een pijnkaartje waarin pijngradaties kunnen geregistreerd, registratie van gegevens van COPD- en CVRM-patiënten. Ook het Amsterdamse ziekenhuis AMC heeft inmiddels een hospitality-app voor patiënten ontwikkeld, waarin begeleiding en ondersteuning van patiënten bij bezoek aan de poliklinieken wordt geregeld. Aandachtspunt bij al deze initiatieven is de mate van secuurheid waarmee gegevens zijn te registreren en uit te lezen.

BTG-woordvoerder Jan van Alphen is van mening dat de medische toepassing van Jan_van_Alphentelecommunicatietoepassingen aan de drempel staat van een groot aantal nieuwe ontwikkelingen:

“Enerzijds moeten de overheid en leveranciers hiervoor innovatieve ruimte bieden, zodanig dat dit niet direct door wet- en regelgeving wordt beperkt. Hierbij zou ruimte moeten zijn voor dialoog en gezamenlijke ontwikkeling van regelgevende randvoorwaarden.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.