Grootzakelijke klanten willen ‘consumenten-status’ internetsnelheden

business_trendsUit onderzoek van consumentenprogramma Kassa blijkt dat zo’n 75 procent van de Nederlandse internetters niet de door de provider beloofde internetsnelheid krijgt. TV-programma Kassa deed eind maart onderzoek onder bijna 20.000 gebruikers. Het onderzoek betreft alleen kabel- en adsl-abonnementen, er deden te weinig gebruikers met een glasvezel-abonnement mee.

Vooral adsl-gebruikers halen de geadverteerde snelheid niet, maar liefst 87 procent zit onder de beloofde snelheid. Voor kabelgebruikers is dit 73 procent. Bovendien ligt de snelheid op de kabel hoger; de gemiddelde snelheid van het kabelinternet ligt op 54 procent van de beloofde snelheid, voor adsl ligt dit slechts op 39 procent.

Vanaf-snelheid

Kassa, maar ook de Consumentenbond, pleit er naar aanleiding van het onderzoek voor dat providers voortaan een vanaf-snelheid communiceren, in plaats van een maximumsnelheid. Ook eurocommissaris Kroes is hier voorstander van, zij wil dat klanten hun abonnement kunnen opzeggen als de beloofde snelheid niet behaald wordt. Dit voorstel wordt momenteel in de EU besproken. Kees Verhoeven van D66 kondigde in de uitzending van Kassa aan dat hij minister Kamp gaat vragen om deze situatie nog eens te bekijken.

BTG-woordvoerder Jan van Alphen is van mening dat deze regelgeving ook zou moeten gelden voor grootzakelijke klanten.

In de hiervoor afgesloten grootzakelijke contracten zou meer juridische ruimte moeten zijn voor contractuele consequenties indien niet aan de overeengekomen technische kwaliteit en capaciteit van dienstverlening wordt voldaan. Daarnaast zou nog meer ruimte moeten komen voor het aanbod van Europese marktpartijen met concurrerend aanbod van dienstverlening. De Nederlandse markt is in deze context teveel gesloten, aldus Van Alphen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.