ACM verlaagt ondergrens mobiele nummerblokken

markt_spelersDe Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft om efficiency redenen de ondergrens voor het aantal per keer uit te geven mobiele telefoonnummers per zogeheten ‘nummerblok’ stevig naar beneden gebracht. Hierdoor wordt het voortaan mogelijk om een blok bestaande uit 10.000 nummers aan te vragen. Tot dusver was het kleinst mogelijke blok 100.000 nummers groot.

Directe aanleiding voor de verlaging van het aantal mobiele nummers is een aanvraag voor de uitgifte van 6000 mobiele nummers door een niet nader genoemde partij, zo blijkt uit een officieel schrijven van de ACM. Volgens de overheidsinstantie is het denkbaar dat andere partijen in de nabije toekomst met een dergelijk verzoek zullen komen. Om alvast op de verwachte trend in te spelen, heeft de ACM besloten het aantal nummers per blok te verlagen. De huidige beschikbare nummerreeksen voor mobiele telefonie in Nederland gaan van 061 tot en met 065 plus een 068-reeks. De voorloper van de ACM, de Opta, heeft in 2011 voor het laatst de Beleidsregels voor uitgifte van nummers voor mobiele telefonie aangepast.

De officiële door de ACM bijgestelde bepalingen in het Uitgiftebeleid op een rijtje:

Artikel 4

ACM kent mobiele nummers toe in blokken van een veelvoud van minimaal 10.000 nummers, ongeacht welke aanbieder naastgelegen nummerblokken toegekend heeft gekregen.

Bij deze toekenning concentreert ACM de toegekende blokken van 10.000 nummers in zo min mogelijk blokken van 100.000 nummers.

ACM concentreert de toegekende blokken van 100.000 nummers in zo min mogelijk blokken van 1.000.000 nummers.

Toevoeging Artikel 5:

Nummerhouders met een toegekend aantal in een veelvoud van 10.000 nummers dienen een 7-cijferige Mobile Global Title (internationale afspraak voor de doorgifte van IMSI-informatie) te gebruiken.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.