BTG: ‘Zakelijke markt heeft behoefte aan differentiatie internettoegang’

business_trendsNetneutraliteit, de ongehinderde toegang tot het internet, is een groot goed. Voor de zakelijke markt is er echter wel behoefte aan gedifferentieerde diensten op het gebied van internettoegang en kaderstelling over de invulling van deze dienstverlening door providers.

Dat stelt de BTG, de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit en non-profit sectoren. De BTG reageert hiermee op de politieke discussie die in EU-verband speelt rond de netneutraliteit. De Nederlandse politiek buigt zich in de eerste week van juni aanstaande over dezelfde kwestie.

BTG

BTG-woordvoerder Jan van Alphen is van mening dat het streven naar een minimum standaard van kwaliteit van de netwerkverbinding, al dan niet via het publieke internet, een nobel streven is. Hij stelt echter dat er voor grootzakelijke verbruikers die te maken hebben met kritische bedrijfsprocessen zoals de zorg, nationale veiligheid, het bankwezen en de logistieke sector naast de basis standaard ook aanvullende standaarden dienen te worden gedefinieerd in relatie tot de geboden kwaliteit, ook wel Quality of Service (QoS) genoemd. Bedrijven zullen financiële consequenties niet uit de weg gaan, gezien het cruciale belang van hoge datacapaciteit en -kwaliteit van datatransmissies.

Zo kan in de medische wereld de kwaliteit van een netwerkverbinding letterlijk van levensbelang zijn. Er zijn harde garanties nodig om de kwaliteit van datatransmissie optimaal te kunnen borgen in medische, kritische toepassingsomgevingen. Zoals in het geval van een videoverbinding tussen een operatiekamer in Nederland en een meekijkende medisch specialist in het buitenland of de datatransmissie van ander medisch beeldmateriaal. Dan is het goed om bij een service provider de mogelijkheid te hebben om netwerkdiensten met een gewaarborgde kwaliteit te kunnen afnemen. Met dit standpunt sluit van Alphen aan op de zienswijze van internationale partner en branchevertegenwoordiger International Telecommunications Users Group (INTUG), die eerder deze maand met een vergelijkbaar statement naar buiten kwam.

Volgens Van Alphen spelen dergelijke wensen ook voor andere zaken, zoals die van nationale veiligheid:

“Bij een grote calamiteit wil je eveneens een gegarandeerde kwaliteit die ongeacht de omstandigheden op hetzelfde niveau blijft. Dat je er als zakelijke afnemer eventueel meer voor moet betalen, is dan te rechtvaardigen.”

De EU

Het Europees parlement heeft begin mei dit jaar ingestemd met nieuwe Europese regelgeving op het gebied van telecommunicatie. De netneutraliteit is één van de zaken die door de kersverse regulering in EU-verband is vastgelegd. De bedenker van de nieuwe Europese telecomregels, Euro Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) heeft in haar nieuwe regels tevens een waarborg voor de netneutraliteit ingebouwd. Haar oorspronkelijke voorstel hierover is op verzoek van enkele leden van het Europees Parlement aangescherpt naar Nederlands model. In Nederland is een dergelijke waarborg al langer in wetgeving verankerd. De Europese netneutraliteit behelst onder meer dat operators slechts onder zeer strikte voorwaarden extra geld mogen vragen voor ‘premium-doorgifte’ van data via het internet. Hiermee wordt voorkomen dat operators bijvoorbeeld aan bandbreedte-grootverbruikende partijen (zoals de Amerikaanse videostreamsite Youtube) of consumenten een apart bedrag gaan rekenen voor een snellere doorgifte van videobeelden.

De aangescherpte Europese netneutraliteit blokkeert een mogelijke manier voor operators om wegvallende roaminginkomsten (deels) te compenseren door nieuwe omzetstromen aan te boren. Operators kampen al langere tijd met dalende inkomsten door onder andere veranderend consumentengedrag. Zo wordt er door klanten steeds minder gebruikgemaakt van betaalde diensten zoals het versturen van sms-berichten. In Nederland is volgens het onderzoeksbureau Telecompaper de totale omzet in de mobiele telecommarkt in 2013 met 6,7 procent ten opzichte van het voorafgaande jaar gedaald. Een groot deel van de daling is op conto van reeds eerder door de Europese Commissie ingezette verlaging van de roamingkosten binnen de EU te schrijven. Analisten vrezen dat operators hierdoor in een spagaat terecht zullen komen: ondanks afnemende inkomsten wordt van hen verlangd dat zij omvangrijke investeringen blijven doen in netwerkinfrastructuren.

VS

In de Verenigde Staten woedt eveneens een discussie over netneutraliteit. Directe aanleiding is een voorstel ingediend door de Federal Communications Committee (FCC), de Amerikaanse telecommunicatietoezichthouder, waarin weliswaar ongehinderde toegang tot internet wordt geborgd, maar daarnaast wel ruimte wordt geboden voor differentiatie op het gebied van netwerksnelheid en Quality of Service.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.