Vertrouwenscommissie (VC): BTG en TGG moeten weer een gezamenlijke koers varen

AlgemeenSinds 23 januari 2014 is de VC aan de slag gegaan met de opdracht die zij van de Algemene Leden Vergadering (ALV) hebben gekregen. Een eerste terugkoppeling van hun activiteiten en bevindingen vond plaats op de ALV van 24 april j.l. in het Bomencentrum in Baarn. Ruim 50 leden waren hierbij aanwezig. De VC heeft veel positieve reacties gehad op deze bijeenkomst. Aangezien er helaas ook veel leden afwezig waren, geven Jan van Alphen, voorzitter van de VC en Eric Reij een toelichting op de activiteiten van de VC tot nu toe.

Eric Reij: 'Naast onze rol als VC vormen we ook het dagelijks bestuur van de BTG op interim basis. Dat betekent dat we ook de dagelijkse gang van zaken organiseren, zoals een activiteitenprogramma voor leden. Ook al bevinden  we ons nu in een overgangsfase, we willen BTG-leden zoveel mogelijk toegevoegde waarde bieden. Zij zitten niet te wachten op bestuurlijke perikelen.'

'Tegelijkertijd moeten we de organisatie van de BTG in de basis goed geregeld hebben. Anders kunnen we geen krachtige en actieve vereniging zijn'.

Jan van Alphen vult aan: 'Wat we aantroffen als VC was een onduidelijke organisatiestructuur en het ontbrak aan heldere rollen en verantwoordelijkheden. Enerzijds was er de noodzaak organisatorisch bij te sturen, anderzijds wilden we zo snel mogelijk invulling geven aan een aantrekkelijk programma voor leden en een pakket van producten en dienstverlening. Het risico is dan dat je intern gaat focussen, terwijl we juist snel de werkgroepen nieuw leven in willen blazen, thematische bijeenkomst willen organiseren en de lobbyfunctie en innovatieve dienstverlening de BTG willen versterken. De bijeenkomst over Mobiele Netwerk Codes (MNC), de werkgroep Bring Your Own Device (BYOD) en de bijeenkomst op 18 juni 2014 bij de Nationale Politie zijn hier voorbeelden van. We hopen dan ook dat leden de effecten zien van de energie die we er als VC in stoppen'.

Samenwerking TGG

Eric Reij: 'Als VC ontvangen we graag veel feedback van leden op onze activiteiten. Naar aanleiding van de ALV van 24 april jongstleden hebben we een aantal reacties gekregen op de gepresenteerde governance modellen, maar nog niet genoeg. Daarom organiseren we binnenkort regionale bijeenkomsten. We willen graag met BTG leden in gesprek over de toekomst van BTG en TGG en hoe we dat het beste kunnen aansturen. Wat betreft de VC; wij zouden graag zien dat BTG en TGG weer dichter bij elkaar komen en zeer nauw gaan samenwerken op basis van een gezamenlijk gedragen visie. Een goede chemie en samenwerkingsbereidheid zijn hiervoor randvoorwaarde. Je kan de Vereniging BTG eigenlijk niet los zien van de dienstverlening van de inkooporganisatie TGG. Beide organisatieonderdelen zijn er voor de leden. Ook de financiële stromen van de twee organisaties zijn nauw met elkaar verweven, omdat de factuurstromen van de leden worden benut om kortingsregelingen voor deze zelfde leden te genereren. Daarnaast moeten nieuwe diensten voor de leden worden ontwikkeld. Dit kan beter worden georganiseerd, waardoor we minder financiële risico dragen. De belangen van de leden en de financiën van de leden moeten beter worden geborgd'.

ALV

Jan van Alphen: 'We hopen echt dat er veel leden op de ALV van 3 juli aanstaande zullen komen, omdat we streven naar een breed onder de leden gedragen besluitvorming. Was de ALV van 24 april jongstleden met name informatief en toetsend, op 3 juli aanstaande stemmen de leden over het nieuwe governance model (inloggen vereist) voor BTG en TGG. We willen graag dat zoveel mogelijk leden hun stem laten horen, want het is in het belang van alle leden dat we samenwerking en innovatie stimuleren en borgen in het nieuwe besturingsmodel. Daarmee kunnen we een herhaling van een bestuurlijke crisis en bijbehorende impasse voorkomen. Daarnaast moet BTG weer invulling geven aan de lobbyfunctie, waarmee zij een goede intermediairfunctie kan vervullen tussen de leden, marktpartijen en overheden'.

Eric Reij: 'We merken dat leden zich verbreden qua focus van aandacht, interesses en behoeften. Zij zijn niet alleen meer gericht op telecommunicatie, maar ook op ICT- onderwerpen. Deze verbreding willen we ook in de BTG–activiteiten terug laten komen. Naast verbreding streven we er ook naar om meer young professionals aan boord te krijgen binnen de BTG. Zowel als lid, maar ook straks in het nieuwe bestuur. Wat dat betreft zitten we nu echt op een kantelpunt als BTG'.

Praat mee

Woensdag 25 juni van 16.00 - 18.00 uur, organiseert de VC een informatieve bijeenkomst voor alle gewone BTG-leden om met elkaar in gesprek te gaan over de nieuwe koers en de voorgestelde governance modellen. Voor meer informatie en om je aan te melden, klik hier >>

One comment on “Vertrouwenscommissie (VC): BTG en TGG moeten weer een gezamenlijke koers varen

 1. Dick van Schooneveld on

  Beste BTG-leden, graag spreek ik mijn vertrouwen uit in de te bepalen toekomstrichting voor onze vereniging zoals voorbesproken op 25 juni en ter stemming tijdens de ALV op 3 juli. Zoals bekend heeft de voormalige Raad van Toezicht BTG onder mijn leiding na veel tegenwerking en bestuurlijke perikelen de weg vrijgemaakt voor de echte BTG-leden. Mede namens mijn oud-collega’s verheugt het me zeer dat de gewone leden van BTG het roer weer vast in handen hebben en wij wensen jullie veel wijsheid toe bij de besluitvorming tijdens de ALV van volgende week. Het mag overigens nogmaals gezegd worden dat zowel Vertrouwenscommissie als interim-bestuurder uitstekend werk verrichten!

  Hartelijke groet,

  Gwan Kho
  Lex Smit
  Jan-Hein Bastiaenen
  Dick van Schooneveld

Reageren is niet mogelijk

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.