Tabletmarkt onder druk van ‘phablets’ en ‘hybrids’

business_trendsDit jaar zullen er minder tabletcomputers worden verkocht dan eerder werd aangenomen. De groei zal op iets meer dan 12 procent blijven steken, zo is de verwachting van marktonderzoeksbureau IDC. Vorig jaar stopte de teller nog op 52 procent. In totaal zullen, zo schat IDC nu in, er in 2014 een kleine 245 miljoen tabletcomputers over de toonbank gaan in plaats van de eerder verwachte 261 miljoen stuks.

IDC stelde de cijfers bij na tegenvallende tabletcomputerverkopen in het eerste kwartaal van dit jaar. De consument wordt door het onderzoeksbureau als voornaamste oorzaak voor de groeivertraging gegeven: die stelt de aanschaf van een nieuwe tabletcomputer langer uit dan verwacht. Bovendien schuift hij bij vervanging zijn ‘oude’ tabletcomputer door naar familieleden, die daardoor zelf niets nieuws aanschaffen. Ook de groeiende populariteit van de zogenoemde ‘phablets’ (smartphones met een schermgrootte van 5,5-inch of meer) zou de tabletmarkt verstoord hebben, aldus IDC.

Phablets zijn inmiddels goed voor 10,5 procent van de verkoopcijfers in de smartphonemarkt. Aan het eind van het jaar komt Apple bovendien naar verwachting met een iPhone-phablet. In Nederland heeft 3 procent van de verkochte smartphones een scherm groter dan 5,5-inch.

Ook hybride apparaten met een schermgrootte van minimaal 11-inch komen steeds meer in trek. Deze apparaten zijn te zowel als tablet en als laptop te gebruiken. IDC verwacht dat deze nieuwe categorie goed zal zijn voor 1,9 procent van alle verkochte tabletcomputers.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.