Agentschap Telecom breekt lans voor discussie ‘Telekwetsbaarheid’

business_trendsDe Nederlandse samenleving als geheel, burger én bedrijfsleven, leunt in toenemende mate op de netwerkinfrastructuur voor mobiele data- en telecommunicatie. Toch is het maar de vraag of consumenten en organisaties zich er voldoende bewust van zijn dat mobiele telecommunicatie niet altijd en overal werkt. Dat stelt althans Peter Spijkerman, directeur-hoofdinspecteur van de overheidsinstantie Agentschap Telecom in het vandaag verschenen jaarverslag ‘Staat van de Ether 2013’. Spijkerman pleit voor een maatschappelijke discussie over wat hij ‘telekwetsbaarheid’ heeft gedoopt.

“Iedereen wil overal mobiel bereikbaar zijn, maar niemand wil een antenne in zijn achtertuin. De honger naar draadloze communicatie lijkt nog lang niet gestild. Maar marktpartijen zijn niet verplicht om altijd en overal mobiele dekking te bieden en dat kan ook niet. Wat kunnen en mogen we verwachten van het vaste en het mobiele netwerk en van de operators? Welke risico’s vinden we aanvaardbaar en welke prijs zijn we bereid daarvoor te betalen?”, zo schrijft Agentschap Telecom-directeur Spijkerman. Hij vraagt zich verder af of bedrijven een alternatief hebben op het moment de telecommunicatie uitvalt.

Telecomtoezichthouder en –uitvoerder Agentschap Telecom heeft in het afgelopen jaar zijn rol van ‘achteraf controlerend’ naar die van een ‘facilitator en regisseur’ zien verschuiven, zo staat in het jaarverslag ‘Staat van de Ether 2013’ te lezen. Het is vanuit die nieuwe rol dat directeur-hoofdinspecteur Peter Spijkerman een lans wil breken voor een grotere bewustwording van de afhankelijkheid die de samenleving anno 2014 heeft van mobiele data- en telecommunicatie. In het jaarverslag wordt in dat verband ook nog het aantal grote storingen in 2013 in het mobiele netwerk gememoreerd. In totaal waren dat er 38.

Link naar jaarverslag: https://www.agentschaptelecom.nl/sites/default/files/staat_van_de_ether_2013.pdf

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.