Overheid kan ingrijpen bij mogelijke overnames in telecomsector

markt_spelersDe Nederlandse overheid kan straks ingrijpen wanneer een overname van een Nederlands telecombedrijf schade zou kunnen toebrengen aan het telecomnetwerk. Dat stelt minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) in een brief die hij dinsdag jongsteleden aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. KPN zegt in een persbericht dat het ‘kennis heeft genomen’ van het voornemen van de Nederlandse overheid. Voor het volledige bericht van KPN klik hier

Minister Kamp: “Nederland heeft één van de meest veilige en betrouwbare telecomnetwerken van de wereld. Het goed functioneren daarvan is van nationaal belang. Het telecomnetwerk van KPN is daarin erg belangrijk en wordt daarom extra beschermd bij een eventuele overname.”
De bewindsman spreekt specifiek van gevallen waarin de ‘nationale veiligheid in het geding zou kunnen komen’. Voor de overheid geldt dit bijvoorbeeld voor diensten als C2000 (het communicatiesysteem van de hulpdiensten), de noodcommunicatievoorziening (NCV), de Haagse Ring voor dataverkeer tussen ministeries en de communicatiedienstverlening aan Defensie. Deze diensten worden alle door KPN uitgevoerd.

Maatregel voor het nationale belang

De overheid kan straks ingrijpen wanneer een overname van een Nederlands telecombedrijf schade kan toebrengen aan het telecomnetwerk en daardoor de nationale veiligheid in gevaar kan komen. Een overnamepartij heeft straks een zogeheten 'verklaring van geen bezwaar' van de overheid nodig wanneer de beoogde Nederlandse overnamekandidaat over infrastructuur beschikt waar bepaalde overheidsdiensten en andere telecombedrijven van afhankelijk zijn. Deze verklaring is nodig vanaf ‘een belangrijke deelneming’ in het bedrijf. Gedacht wordt aan een percentage van 30 procent. De verklaring is ook nodig voor de benoeming van de raad van bestuur en van commissarissen. Op dit moment is KPN de enige partij die aan de door Kamp geschetste voorwaarden voldoet.

Kamp: “Iemand die aandelen KPN wil kopen, kan dat gewoon blijven doen. De bevoegdheden zijn alleen bedoeld om de overheid in te kunnen laten grijpen wanneer de nationale veiligheid in het geding zou zijn.” De aangekondigde maatregelen, en de criteria waarop ze kunnen worden verleend,  worden verder uitgewerkt in een wetsvoorstel dat voorjaar 2015 wordt verwacht.

Reactie BTG

“Op zich is dit een goede maatregel voor het nationale belang. De vraag is echter hoe de Nederlandse overheid om zal gaan met de overheidsnetwerken en –diensten die gerealiseerd worden door andere marktpartijen zoals de Britse telecomprovider Vodafone en de Zweedse operator Tele2”, stelt BTG-woordvoerder Teus van der Plaat. “Er zijn vele kritische infrastructuren die door deze twee organisaties en ook andere bedrijven, al dan niet van buitenlandse origine, worden geleverd aan de Nederlandse overheid via Europese aanbestedingen. Wat doet de Nederlandse overheid als die bewuste buitenlandse partijen worden overgenomen? Mogelijk is het in dit verband een goede optie om bij een dergelijke overname de mogelijkheid te creëren om de respectievelijke netwerken of andere infrastructuur apart te kunnen ‘vervreemden’ naar andere, door de overheid te selecteren, partijen.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.