Vodafone breidt uit in markt M2M

markt_spelersDe Britse operator Vodafone pleegt een aanzienlijke investering in de markt voor machine-to-machine communicatie (M2M). Het bedrijf heeft aangekondigd 145 miljoen euro neer te tellen voor een Italiaanse onderneming die telematica-diensten en –producten levert aan auto- en vrachtwagenfabrikanten. Het is nog onbekend of en hoe Vodafone de overgenomen partij zal integreren.

Het door Vodafone aangekochte Cobra Automative Technologies is via twee divisies actief in de automative-sector. Cobra Electronic Systems ontwikkelt en produceert apparatuur die in vrachtwagens en motoren worden geïntegreerd (zowel af fabriek als achteraf ingebouwd). Tot de klantenkring behoren bekende fabrikanten zoals Kia, Renault, Toyota, Volvo en de Volkswagen Groep.

Het andere Cobra-bedrijfsonderdeel (‘Cobra Telematic Services’) houdt zich bezig met de communicatie tussen auto’s en derde partijen zoals autofabrikanten (van Bentley tot Ferrari, McLaren en Porsche), leasebedrijven en verzekeringsmaatschappijen. Twee van de diensten die het aanbiedt, zijn ‘Pay per Use’ en ‘Pay as you Drive’.

Teus van der Plaat, woordvoerder van de BTG:

“De overname van Cobra Automative Technologies door Vodafone bewijst dat de markt voor M2M en Internet of Things zich snel verder ontwikkelt. Wij zijn hier positief over”

Van der Plaat waarschuwt wel voor een mogelijk gevaar in de M2M-markt. “Grootgebruikers van data- en telecommunicatie lopen hier wel een reëel risico. Stel dat een autofabrikant na een aantal jaar besluit van telecom provider X naar concurrent Y over te stappen. Dan zou hij eigenlijk de sim-kaarten in van provider X in alle reeds verkochte auto’s moeten verwisselen met die van operator Y. Dat is financieel gezien praktisch niet mogelijk. Het resultaat is dan een zogenoemde ‘vendor lock in’: je bent als bedrijf met handen en voeten gebonden aan één telecomprovider.”

De BTG is druk bezig om een oplossing voor de ‘vendor lock in’  te vinden, zo stelt Van der Plaat. “Wij doen op dit moment onderzoek naar een alternatieve oplossing waarbij diensten kunnen worden aangeboden op een leveranciersonafhankelijke sim-kaart. Dat gebeurt dan via een zogenoemde ‘Shared Mobile Network Code’.  Als in december 2015 de roamingtarieven binnen de Europese Unie worden afgeschaft, is een dergelijke leveranciersonafhankelijke sim-kaart ook nog eens grensoverschrijdend te gebruiken zonder dat er stevige financiële consequenties aan vast zitten.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.